Praha Jeruzalém

Vůdce Palestinské samosprávy se odmítl omluvit za mnichovský masakr a během setkání v Berlíně rozhněval německého kancléře obviněním Izraele z „holocaustu“.

Autor: Gary Willig 16. srpna 2022 23:32

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás během úterního projevu po boku německého kancléře Olafa Scholze v Berlíně obvinil Izrael ze spáchání několikanásobného „holocaustu“ vůči palestinským Arabům.

Abbás použil anglické slovo „holocausts“, když odpovídal na otázku týkající se mnichovského masakru 11 izraelských sportovců na olympijských hrách v roce 1972, který spáchali palestinští arabští teroristé.

Abbás odmítl otázku, zda se za masakr omluví, a řekl: „Mám tady 50 masakrů, které spáchal Izrael ….50 masakrů, 50 hromadných vražd, 50 holokaustů.“

Kancléř Scholz byl Abbásovými výroky viditelně rozrušen a zamračil se. Tehdy nereagoval, ale později řekl, že slyšet tato slova od Abbáse bylo „nesnesitelné“.

Německá média a politici na výrok reagovali s rozhořčením, deník BILD otiskl titulek: „Antisemitský skandál ve spolkovém kancléřství“ a odsoudil Scholzovo mlčení po Abbásově prohlášení.

Konzervativní německý zákonodárce Armin Laschet obvinil Abbáse z „nechutného“ chování.

Abbás „by si získal sympatie, kdyby se omluvil za teroristický útok na izraelské sportovce na olympijských hrách v Mnichově 1972“, napsal Laschet na Twitteru. „Obviňovat místo toho Izrael z ’50 holocaustů‘ je nejodpornější projev, jaký kdy v německém kancléřství zazněl.“

Předseda strany křesťanských demokratů Friedrich Merz uvedl, že je „nepochopitelné“, že Scholz nereagoval na Abbásovo použití termínu holocaust.

Scholzův mluvčí řekl deníku BILD: „Než mohl kancléř tuto nehoráznou větu rozporovat, vládní mluvčí už tiskovou konferenci – jako obvykle po posledním bloku otázek a odpovědí – moderoval, což Scholze viditelně rozladilo.“

„Vládní mluvčí pak ještě přítomným novinářům, kteří si nemohli nevšimnout kancléřova rozčilení, řekl, jak je kancléř výrokem pobouřen a také že neměl možnost Abbásovi otevřeně odporovat.“

Scholz dále pro BILD uvedl: „Zejména pro nás Němce je jakákoli relativizace holocaustu nesnesitelná a nepřijatelná.“

Během jejich setkání Scholz také odporoval Abbásovi poté, co ten obvinil Izrael z apartheidu.

17.08.2022 05:22 Daniel Žingor123Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova