Praha Jeruzalém

Osm zraněných, z toho dva vážně, při střeleckém útoku na autobus poblíž jeruzalémského Starého města.

Od: Israel National News 14. srpna 2022, 5:28

Při střeleckém útoku poblíž Starého města v Jeruzalémě bylo v sobotu večer zraněno osm lidí, z toho dva vážně.

Podle prvních zpráv dva teroristé zřejmě stříleli na autobus a z místa činu utekli.

Podle organizace Magen David Adom se incident odehrál na dvou různých místech – na ulici HaShalom poblíž Starého města Jeruzaléma a u vjezdu na parkoviště u Hrobky krále Davida.

Zdravotníci MDA poskytli obětem lékařské ošetření a evakuovali je do nemocnic. Mezi vážně zraněnými oběťmi je těhotná třicetiletá žena a turista ze Spojených států.

Místní obyvatelé hlásí, že viděli bezpečnostní složky pátrat po teroristech ve východní jeruzalémské čtvrti Silwan.

Policie zpočátku zablokovala východy z náměstí u Západní zdi a dav lidí nemohl oblast opustit. Později bylo věřícím umožněno odejít.

Vedoucí záchranář MDA Nehemia Katz a záchranář MDA David Trachtenberg uvedli: „Na místě jsme byli velmi rychle. Na ulici Ma’ale Hašalom jsme viděli osobní autobus stojící uprostřed silnice, kolemjdoucí nás zavolali k ošetření dvou mužů ve věku kolem 30 let, kteří byli v autobuse se střelnými zraněními. Byli při plném vědomí a chodili se zraněními v horní části těla. Poskytli jsme jim život zachraňující ošetření a sanitky MDA, které na místo dorazily, je odvezly do nemocnice.“

„Odtud jsme se vydali na parkoviště u Hrobky krále Davida a našli jsme 4 muže, jednoho ve věku 50 let a tři ve věku 30 let, všechny při plném vědomí a se střelnými zraněními. O několik okamžiků později nám terénní vozidlo MDA přivezlo další oběť, ženu ve věku 30 let se střelnými zraněními. Obětem jsme poskytli život zachraňující ošetření a urgentně je převezli do nemocnic, přičemž 2 z nich jsou ve vážném stavu a 5 v lehkém až středně těžkém.“

Ke střeleckému útoku se vyjádřil starosta Jeruzaléma Moše Lion.

„Věřím, že izraelské policii a bezpečnostním složkám se dnes večer podaří podlého teroristu dopadnout. Jeruzalém je silnější než jakákoli událost a nedovolíme žádnému teroristovi, aby poškodil běžný život ve veřejné sféře. Hlavní město Izraele bude i nadále městem plným života, radosti a vitality,“ řekl.

14.08.2022 05:34 Daniel Žingor195Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova