Praha Jeruzalém

Studenti obvinili zmrzlinářskou společnost z pokrytectví při bojkotu Izraele.

Autor: Debbie Reissová, World Israel News, 11. srpna 2022

Skupina 1 000 izraelských studentů zaslala společnosti Ben & Jerry’s dopis, v němž ji obvinila z „nezákonné“ okupace půdy ve Vermontu patřící původním americkým kmenům, a obvinila zmrzlinářského giganta z pokrytectví, když kritizuje Izrael za jeho „údajnou okupaci“ palestinského území.

Dopis, který získal deník New York Post, napsali Studenti za spravedlnost v Americe, univerzitní skupina, která byla založena jako protiváha zuřivě protiizraelské organizace Studenti za spravedlnost v Palestině.

„Dospěli jsme k závěru, že okupace území Abenaků vaší společností je nezákonná, a domníváme se, že je zcela v rozporu s deklarovanými hodnotami, které Ben & Jerry’s údajně vyznává,“ stálo v dopise adresovaném předsedkyni Ben & Jerry’s Anuradě Mittalové.

„Je ironií osudu, že jste v červenci loňského roku oznámila, že ukončíte prodej svých výrobků v Izraeli, protože máte námitky proti tomu, aby židovský stát údajně okupoval palestinská území,“ uvádí se v dopise, za nímž stojí právní centrum pro lidská práva Šurat HaDin.

Studenti vyzvali zmrzlinářskou společnost, aby okamžitě vyklidila nemovitosti, „které okupuje“ v South Burlingtonu, Waterbury a Saint Albans, a „vrátila je Abenakům“.

„Vaše společnost nemá na tato ukradená území žádná práva,“ napsali studenti a akademici.

 

„Spravedlnost a morálka musí začít doma,“ napsali. „Spravedlnost, morálka a bojkot nejsou jen hesla a antisemitské zbraně, kterými vaše potravinářská společnost míří na židovskou komunitu v Izraeli.“

The Post citovaly předsedkyni Šurat HaDin Nitsanu Daršan Leitnerovou, která obvinila Ben & Jerry’s, že mluví „rozeklaným jazykem“.

„Tito izraelští studenti nyní odhalili zjevné pokrytectví“ Cherry Garcia makers, řekla.

Společnost Ben & Jerry’s se v pondělí obrátila na federální soud v New Yorku s žalobou na svou mateřskou společnost Unilever, aby zastavila prodej svých izraelských provozů místnímu franšízantovi Avi Zingerovi s tím, že by to poškodilo jejich značku.

Prodej by umožnil pokračování činnosti Ben & Jerry’s v Judeji a Samaří, kterou zmrzlinářská společnost chtěla ukončit v červenci 2021, protože byla „neslučitelná“ s jejími hodnotami.

Oznámení společnosti Ben & Jerry’s, že již nebude nabízet své výrobky „na okupovaném palestinském území“, bylo přivítáno jako vítězství hnutí BDS.

Zpětný ráz byl však obrovský a přivedl společnost Unilever k propadu cen akcií, přičemž ztráty se odhadují na přibližně 26 miliard dolarů. Několik amerických států se v souladu se zákony proti BDS zbavilo svých penzijních fondů společnosti Unilever – celkem za další 1 miliardu dolarů.

Prodej společnosti Unilever firmě Zinger, oznámený v červnu, rozzlobil členy představenstva společnosti Ben & Jerry’s, kteří uvedli, že tím porušili podmínky dohody o převzetí, kterou s ní uzavřeli. Členové představenstva probuzené zmrzlinářské společnosti minulý týden odhalili, že jim Unilever nevyplatil odměny, což podle nich byla „nátlaková taktika“, aby od žaloby proti němu upustili.

V roce 2012 Vermont formálně uznal národ Abenaki, který má na jeho území existovat již 12 900 let.

12.08.2022 05:43 Daniel Žingor185Zdroj: World Israel News

Klíčová slova