Praha Jeruzalém

Izraelští představitelé reagují na „konečný návrh“ možné obnovené dohody o íránském jaderném programu, který předložila EU.

Autor: Gary Willig 9. srpna 2022 20:38

Izraelští představitelé nejsou nadšeni údajným optimismem evropských vyjednavačů v rozhovorech o oživení dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 a domnívají se, že šance na oživení dohody jsou velmi malé, uvedl Ynet.

„Na chvíli se objevil optimistický duch, ale rychle se ukázalo, že jde o umělý optimismus, jehož cílem je vyvinout na Íránce nátlak směrem k rozhodnutí v naději, že přijmou text tak, jak ho předložili,“ uvedli představitelé pro Ynet.

 

Dodali: „V podstatě nejde o žádnou změnu, je to platforma, jejímž účelem je umožnit návrat k dohodě, ale ze strany Íránců nedošlo k žádné strategické změně: nemají zájem tuto dohodu přijmout a bude pro ně velmi obtížné vrátit se k dohodě, která nezlepšuje původní podmínky.“

V pondělí šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell uvedl, že Eu předložila „konečný návrh“ navrhované obnovené jaderné dohody.

„To, co lze vyjednat, bylo vyjednáno a nyní je to v konečném znění. Za každou technickou otázkou a každým odstavcem se však skrývá politické rozhodnutí, které musí být přijato v hlavních městech,“ uvedl Borrell na Twitteru.

„Pokud budou tyto odpovědi kladné, pak můžeme tuto dohodu podepsat,“ dodal.

Představitelé EU uvedli, že k předloženému návrhu již nemohou být provedeny žádné revize.

10.08.2022 05:55 Daniel Žingor104Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova