Praha Jeruzalém

Statisíce Izraelců dostaly příkaz zůstat ve svých domovech v blízkosti krytů. IDF povolala zálohy, aby pomohly při vojenském úsilí.

Autor: Gil Tannenbaum, TPS a UWI, 5. srpna 2022

V pátek odpoledne zahájila IDF útok proti teroristickým operacím Islámského džihádu sídlícím v Gaze.

Útok začal útokem izraelského letectva na budovy, o nichž je známo, že je využívá Islámský džihád.

IDF potvrdila, že byl zabit šéf vojenského křídla Islámského džihádu v severní Gaze Tisir Džabarí.

Útok přišel po několika dnech v řadě, kdy organizace několikrát pohrozila útokem na cíle v Izraeli.

V izraelském zpravodajství byly ukázány záběry kouře vycházejícího z řady míst v Gaze, která byla údajně zasažena IAF.

Sirény houkaly, když byly vypáleny desítky raket na izraelská města na jihu a poté směrem na Holon, Rišon Lezion a Bat Jam ve středu země. Většinu raket vypálených na izraelská populační centra zničila izraelská obrana Iron Dome.

Statisícům Izraelců, kteří žijí v okruhu 50 mil od Gazy, bylo nařízeno, aby zůstali ve svých domovech v těsné blízkosti protiatomových krytů. IDF povolaly 25 000 záložníků, aby pomohli ve vojenském úsilí.

Tento útok přichází po několika dnech příprav, kdy byly oblasti kolem Gazy uzavřeny pro všechny nerezidenty a IDF oznámila zvýšení své přítomnosti v oblasti.

Izraelský premiér Jair Lapid prohlásil, že „teroristické organizace nebudou určovat agendu v oblasti přiléhající ke Gaze, nebudeme tolerovat žádné ohrožení našich civilistů. Děkuji ministru obrany Bennymu Gantzovi, IDF a jejím velitelům v čele s náčelníkem generálního štábu generálporučíkem Avivem Kohavim a ISA pod vedením Ronena Bara za kvalitní zpravodajské informace a jejich precizní provedení,“ uvedla agentura INN.

 

„Zároveň nepřijmeme žádná ultimáta týkající se operací IDF a bezpečnostních sil – a to ani na jiných frontách. Každý, kdo musí být zatčen – bude zatčen. Jakýkoli pokus o poškození civilistů nebo vojáků se setká s tvrdou reakcí,“ řekl Lapid.

 

„Dnešní aktivita v Gaze byla namířena proti konkrétním hrozbám, které narušily každodenní rutinu v jižním Izraeli. Izrael nemá zájem na širším konfliktu v Gaze, ale nebude se mu ani vyhýbat.“

Islámský džihád se na jaře zasloužil o sérii teroristických útoků, které si vyžádaly životy mnoha nevinných izraelských civilistů. Tyto útoky zahrnovaly náhodnou střelbu teroristů z automatických zbraní v ulicích několika izraelských měst.

Ministr obrany Benny Gantz uspořádal jen několik hodin před zahájením nové operace vyhodnocení situace na velitelství jižních sil IDF.

Gantz uvedl, že schůzka se konala proto, aby vedení bezpečnostních složek mohlo „připravit akce, které odstraní hrozbu v tomto regionu v souladu s operačními úvahami Státu Izrael“.

Prohlásil, že úkolem Izraele je zajistit, aby napětí ustalo a aby se vrátila rutina.

„Našim nepřátelům, konkrétně vedení Hamásu a Palestinského islámského džihádu,“ řekl Gantz, „bych rád zdůraznil: váš čas vypršel. Hrozba (v tomto regionu) bude odstraněna tak či onak.“

Ministr obrany rovněž obvinil teroristické organizace, že drží obyvatele Gazy jako rukojmí.

„IDF, ISA a všechny bezpečnostní složky se připravují na jakoukoli akci, která může být podniknuta na kterékoli frontě – v severních, středních nebo jižních oblastech Izraele,“ dodal Gantz. „Podle potřeby pokračujeme v operační činnosti ve všech oblastech.“

Gantz rovněž slíbil mezinárodnímu společenství, že Izrael bude jednat zodpovědně a zdrženlivě, „z pozice síly. Budeme operovat s vnitřní odolností a vnější silou, abychom obnovili běžný život na jihu Izraele.“

„Nevyhledáváme konflikty, přesto nebudeme váhat bránit naše občany, pokud to bude nutné,“ prohlásil.

„Stát Izrael a IDF budou pokračovat ve svých operacích s vědomím odpovědnosti, kterou neseme na svých bedrech – bránit komunity a občany na jihu Izraele. A bránit občany celého Státu Izrael.“

07.08.2022 05:03 Daniel Žingor323Zdroj: United with Israel

Klíčová slova