Praha Jeruzalém

Soudní proces, který by mohl vést k likvidaci aktivit Židovské agentury v Rusku, začne 19. srpna.

Autor: David Hellerman, World Israel News, 1. srpna 2022

Snahy izraelské delegace o zmírnění ruského zákroku proti Židovské agentuře se dostaly do slepé uličky, informoval v pondělí večer deník Jerusalem Post.

Diplomatické zdroje listu Post sdělily, že „schůzka proběhla v pondělí ráno mezi státními úředníky, a nikoliv s politickou vrstvou, která skutečně rozhoduje. Proto bylo jednání podle očekávání velmi technické a probíraly se na něm právní důsledky ruských zákonů o ochraně osobních údajů“.

Židovská agentura, kvazivládní organizace, která zprostředkovává aliju, čelí zákazu své činnosti v Rusku, protože Moskva tvrdí, že porušila ruské zákony o ochraně soukromí. Izraelští představitelé se domnívají, že zásah je politický a je reakcí na izraelskou podporu Ukrajiny.

Agentuře bylo nařízeno, aby ukončila svou činnost až do soudního řízení, které má začít 19. srpna. Ve čtvrtek se konalo předběžné slyšení, ale podle deníku Post nebylo přijato žádné rozhodnutí.

Situaci dále komplikuje skutečnost, že Rusko nedávno rozšířilo definici „zahraničních agentů“. Podle zprávy deníku Moscow Times, na kterou se Post odvolává, definice nyní zahrnuje „ty, kteří se podílejí na jakékoli činnosti, o níž úřady rozhodnou, že je v rozporu s národními zájmy Ruska, nebo kteří dostávají jakoukoli podporu, nejen peníze, ze zahraničí“.

V důsledku toho mohou být nyní představitelé židovských organizací, jako je Židovská agentura, Moskvou zařazeni do kategorie „zahraničních agentů“.

Jeden z izraelských představitelů citovaný deníkem Post uvedl, že „naděje spočívala v tom, že Rusové naznačí směr, který by Izraelcům pomohl pochopit, co je možné udělat, aby byla Židovská agentura v Rusku zachráněna před likvidací. Žel se tak nestalo.“

Izraelskou delegaci – složenou z diplomatických, právních a imigračních úředníků – vede Tamar Kaplanová, zástupkyně právního poradce ministerstva zahraničí.

Premiér Jair Lapid varoval, že uzavření kanceláří Židovské agentury v Rusku by mohlo mít „vážné důsledky“ pro diplomatické vztahy mezi Jeruzalémem a Moskvou.

V Rusku žije přibližně 150 000 Židů. Od ruské invaze na Ukrajinu jich podle odhadů již 30 000 uskutečnilo aliju, ačkoli mnozí z nich začali s vyřizováním dokumentů ještě před válkou.

02.08.2022 06:03 Daniel Žingor95Zdroj: World Israel News

Klíčová slova