Praha Jeruzalém

Americký prezident potvrdil, že nařídil letecký útok v Kábulu, který zlikvidoval Bin Ládinova nástupce Ajmána az-Zavahírího: Nyní je spravedlnosti učiněno zadost. A tento vůdce teroristů již není.

Autor: Elad Benari 2. srpna 2022, 2:29

Americký prezident Joe Biden v pondělí večer potvrdil, že vůdce Al-Káidy Ayman Al-Zawahiri byl zabit při americkém leteckém útoku v Afghánistánu.

V projevu pod širým nebem z balkonu Modrého pokoje v Bílém domě kvůli tomuto pozitivnímu testu na COVID-19 Biden uvedl, že schválil americký letecký úder, který Al-Zawahiriho zlikvidoval a který se uskutečnil v sobotu.

„Byl hluboce zapojen do plánování útoků z 11. září 2001, byl jedním z nejzodpovědnějších za útoky, při nichž na americké půdě zahynulo 2 977 lidí. Po celá desetiletí byl hlavním strůjcem útoků proti Američanům,“ řekl Biden.

„Měl za sebou stopy vražd a násilí proti americkým občanům, příslušníkům amerických služeb, americkým diplomatům a americkým zájmům,“ pokračoval prezident.

„Nyní bylo spravedlnosti učiněno zadost. A tento teroristický vůdce již není mezi námi. Lidé na celém světě se již nemusí bát krutého a odhodlaného vraha. Spojené státy nadále prokazují své odhodlání a schopnost bránit americký lid před těmi, kdo nám chtějí ublížit,“ prohlásil.

 

„Dnes večer dáváme znovu najevo, že bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat, bez ohledu na to, kde se skrýváte, pokud jste hrozbou pro náš lid, Spojené státy vás najdou a odstraní,“ řekl Biden.

Biden uvedl, že úder schválil na základě „jasných a přesvědčivých důkazů“ o tom, kde se Al-Zawahiri nachází, a dodal, že nikdo z Al-Zawahiriho rodiny nebyl zraněn a nedošlo k žádným civilním obětem.

Předtím představitelé (US administrativy) sdělili agentuře Associated Press, že byl Al-Zawáhirí zabit při úderu bezpilotního letounu, ale administrativa zveřejnění této informace odložila, dokud nebude možné jeho smrt potvrdit.

Představitelé Bílého domu odmítli potvrdit, že byl Al-Zawahiri zabit, ale v prohlášení uvedli, že „Spojené státy provedly protiteroristickou operaci proti významnému cíli Al-Káidy v Afghánistánu. Operace byla úspěšná a nedošlo při ní k žádným civilním obětem“.

Bílý dům poté uvedl, že Biden v pondělí večer v 19:30 místního času přednese prohlášení o „úspěšné protiteroristické operaci“.

Al-Zawahiri převzal velení Al-Káidy po odstranění jejího dlouholetého vůdce Usámy bin Ládina v roce 2011.

Od svého nástupu do čela organizace se objevil v několika videích, v nichž útočil na Izrael.

Letos v září Al-Zawahiri zveřejnil video k 20. výročí teroristických útoků z 11. září 2001, v němž napadl arabské země za „kolaboraci“ se Spojenými státy a nazval je „sionistickými Araby“.

Ve videu, které bylo zveřejněno na internetových stránkách zpravodajské skupiny SITE, Al-Zawáhirí rovněž slíbil, že „Jeruzalém nebude judaizován“.

V roce 2019 v podobném videu zveřejněném u příležitosti výročí útoků z 11. září Al-Zawahiri vyzval muslimy k útokům na americké, evropské, izraelské a ruské cíle.

Na nahrávce zveřejněné v roce 2018 vyzval vůdce Al-Káidy muslimy k džihádu proti Spojeným státům, které se připravují na přesun svého velvyslanectví do Jeruzaléma.

Na nahrávce z roku 2015 Al-Zawahiri uvítal teroristické útoky v Izraeli a vyzval muslimy, aby pracovali na „osvobození“ Jeruzaléma.

02.08.2022 05:53 Daniel Žingor62Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova