Praha Jeruzalém

Zatímco Peking trvá na tom, že pomoc bude humanitárního charakteru, izraelské obranné zdroje tvrdí, že některé výrobky mají „vyplnit současné mezery v syrské vojenské komunikační síti“.

Od: JNS, 31. července 2022

Nová dohoda o pomoci mezi Čínou a Sýrií, která bude zahrnovat dodávky komunikačního vybavení do Damašku, spustila „alarm“ v izraelském bezpečnostním establishmentu, uvádí zpráva zpravodajského webu Breaking Defense.

 

Izraelské zdroje sdělily, že ačkoli přesná povaha čínských výrobků není známa, očekává se, že „vyplní současné mezery v syrské vojenské komunikační síti“.

Jeden ze zdrojů uvedl, že Izrael má indicie, že čínští experti v posledních měsících navštívili syrská vojenská zařízení, která byla během občanské války silně poškozena.

„Domníváme se, že mnoho (zařízení) syrské armády bude obnoveno Číňany, kteří jsou schopni přivést tisíce pracovníků, aby práce dokončili v co nejkratším čase,“ citoval zdroj ve zprávě.

Zatímco čínské státní médium Xinhua uvedlo, že pomoc má „zlepšit místní síťovou infrastrukturu, zejména v oblastech těžce zasažených během syrské krize od roku 2011“, izraelští představitelé se údajně obávají, že zařízení bude použito k posílení zpravodajských schopností Damašku.

Čína věnovala v uplynulých deseti letech válkou zmítané Sýrii desítky milionů dolarů na pomoc.

01.08.2022 05:43 Daniel Žingor150Zdroj: World Israel News

Klíčová slova