Praha Jeruzalém

Turecká média uvádějí, že další dva podezřelí byli zatčeni při spiknutí íránských státních příslušníků proti izraelským občanům v Turecku.

Turecké úřady zatkly další dva podezřelé z údajného spiknutí íránských státních příslušníků proti izraelským občanům v Turecku, informoval v pátek list The Daily Sabah.

Podle zprávy bylo v červnu zadrženo osm lidí na základě obvinění z vojenské nebo politické špionáže. Ti byli obviněni z plánování útoků proti Izraelcům v zemi. Při první operaci bylo 17. června v Istanbulu zadrženo pět podezřelých, přičemž jeden z nich byl propuštěn pod soudním dohledem a zákazem cest do zahraničí.

Další vyšetřování vedlo k druhé operaci a tři další tak byli zadrženi 14. července, když úřady zjistily, že podezřelí provádějí průzkumné práce kolem hotelu na náměstí Taksim, oblíbeném místě mezi turisty a kolem sítě turistických hotelů.

Bezpečnostní síly také u podezřelých zabavily tři pistole, tlumiče a skryté zásoby munice, uvádí The Daily Sabah.

V posledních měsících byli Izraelci opakovaně varováni před možným ohrožením životů a bezpečnosti, v případě setrvání v Istanbulu. Zároveň byli vyzváni, aby prozatím zrušili všechny plánované cesty do Turecka.

V červnu bezpečnostní síly zmařily teroristický útok v Istanbulu. O několik dní později turecké bezpečnostní síly také zmařily únos bývalého izraelského velvyslance a jeho manželky, stejně jako několika izraelských turistů, íránskými teroristy.

Autor: Elad Benari, 22. července 2022

23.07.2022 08:33 Kristýna Kupková106Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News