Praha Jeruzalém

Šéf íránské strategické rady pro zahraniční vztahy Kamal Charrazí rovněž uvedl, že Írán může v případě ohrožení zasáhnout „hluboko“ do Izraele.

Autor: Debbie Reissová, World Israel News, 17. července 2022

Írán je technicky schopen vyrobit jadernou bombu, uvedl v neděli pro katarskou televizní stanici Al-Džazíra vysoký poradce íránského nejvyššího vůdce Alího Chameneího a dodal, že Teherán není rozhodnutý, zda se tím bude řídit.

„Írán má technické prostředky k výrobě jaderné bomby, ale zatím nepadlo žádné rozhodnutí o její výrobě,“ řekl Kamal Charrazí podle překladu jeho vyjádření, který přinesla tisková agentura Reuters.

Zdá se, že Charrazího jednoznačné prohlášení je v rozporu s hodnocením Washingtonu, že Írán nemusí mít know-how k výrobě bomby.

„Během několika dní jsme byli schopni obohatit uran na 60 % a můžeme snadno vyrobit 90 % obohacený uran,“ řekl Charrazí, který je šéfem íránské Strategické rady pro zahraniční vztahy, arabské televizi Al-Džazíra.

Charází dodal, že režim nebude nikdy s nikým vyjednávat o svém „raketovém programu a regionální politice“, protože to „znamená kapitulaci“.

Varoval také, že Teherán „přímo odpoví“ Izraeli, pokud budou jeho „citlivá zařízení“ terčem útoku.

Izrael je obviňován ze série nevysvětlených výbuchů v íránských jaderných zařízeních v posledních dvou letech.

Charrazí v neděli prohlásil, že Izrael „je ve fázi slabosti a podpora prezidenta Joea Bidena ho nevrátí do popředí“.

Jednání o návratu k rozbité jaderné dohodě s USA jsou obtížná kvůli „tlusté zdi nedůvěry“ mezi oběma stranami, uvedl Chameneího poradce.

Minulý týden zvláštní vyslanec USA pro Írán Robert Malley varoval, že „bude otázkou několika týdnů“, než bude mít Írán dostatek štěpného materiálu pro bombu.

Malley prohlásil, že současná krize je dědictvím „bezohledného“ rozhodnutí Trumpovy administrativy odstoupit od dohody v roce 2018. Malley trval na tom, že dohoda do té doby „fungovala“, a to navzdory horám důkazů poskytnutých Izraelem, které ukazovaly, že Teherán její podmínky přímo porušuje.

18.07.2022 05:02 Daniel Žingor70Zdroj: World Israel News

Klíčová slova