Praha Jeruzalém

„Prosím, modlete se, aby válka skončila před židovským novým rokem.“

Autor: David Hellerman, World Israel News, 8. července 2022

Ukrajina varovala Izraelce před plánováním poutí k hrobu rabína Nachmana z Breslova v Umanu na židovský Nový rok.

„Ověřil jsem si to u prezidentské kanceláře a bylo mi řečeno, že turistům odnikud nedovolíme vstup do země, protože nemůžeme zaručit jejich bezpečnost,“ uvedl ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevgenij Korničuk na Facebooku.

Rabín Nachman z Breslova byl chasidský mistr, který zemřel v roce 1810 a byl pohřben v Umanu na střední Ukrajině. Jeho hrob je oblíbeným židovským poutním místem, zejména v období židovského nového roku.

Před pandemií COVID navštěvovaly Uman na Vysoké svátky desetitisíce Židů.

Velvyslanec také oslovil izraelská ultraortodoxní média, aby informovala případné poutníky o zákazu turistiky.

Korničuka místo toho požádal, aby se Židé za Ukrajinu modlili.

„Vaše modlitby jsou pro nás důležité,“ řekl. „Prosím, modlete se, aby válka skončila ještě před židovským novým rokem,“ dodal Kornichuk.

„Doufáme, že modlitby budou naplněny a že Ukrajina bude opět zemí, která štědře přijímá návštěvníky z Izraele, a zejména Židy, kteří přijíždějí na Ukrajinu navštívit hroby spravedlivých,“ dodal.

Velvyslanec pro deník Haaretz odděleně vysvětlil, že důvodem zákazu je „vyhnout se velkým davům, které mohou být snadno terčem útoku“, a nesouvisí s nedávným sporem s Izraelem ohledně víz pro ukrajinské uprchlíky.

Komerční letecké společnosti v současné době na Ukrajinu nelétají. Cestující místo toho musí letět do některé ze sousedních zemí a přejet na Ukrajinu autobusem nebo vlakem.

10.07.2022 05:47 Daniel Žingor221Zdroj: World Israel News

Klíčová slova