Praha Jeruzalém

Boris Johnson po celou dobu svého působení ve funkci premiéra i jako zákonodárce velmi podporoval Izrael a dokonce se sám označoval za „sionistu“.

Od: All Israel News, 7. července 2022

Britský premiér Boris Johnson ve čtvrtek oznámil, že po sérii rezignací nejvyšších ministrů jeho vlády v posledních dnech odstupuje ze své funkce.

Johnson odstoupí z funkce předsedy Konzervativní strany a zůstane premiérem, dokud nebude vybrán jeho nástupce. Ačkoli mnozí jeho zákonodárci ho vyzývali, aby nejvyšší úřad opustil již nyní.

Ve svém rezignačním projevu před Downing Street 10 Johnson řekl: „Nyní je zjevně vůle parlamentní Konzervativní strany, aby byl nový předseda této strany, a tedy i nový premiér.“

Johnson dodal, že „proces výběru tohoto nového lídra by měl začít nyní a harmonogram bude oznámen příští týden“.

Jednou z alternativ by bylo, že by se funkce prozatímního premiéra ujal vicepremiér Dominic Raab.

Johnson přislíbil, že bude podporovat toho, kdo se stane jeho nástupcem. „Tomuto novému lídrovi, ať už bude kdekoli, říkám, že mu poskytnu co největší podporu,“ slíbil.

„A vám, britské veřejnosti – vím, že bude mnoho lidí, kterým se uleví, a možná jich bude také dost zklamaných. A chci, abyste věděli, jak moc mě mrzí, že se vzdávám nejlepší práce na světě. Ale to jsou ty zlomy,“ dodal Johnson.

Minulý měsíc Johnson přežil hlasování o nedůvěře v parlamentu kvůli porušování lockdownu vlastního úřadu v době COVIDu. Tato odhalení vážně poškodila jeho popularitu a vyvolala rezignaci dvou vysokých úředníků Johnsonova kabinetu, což následně spustilo vlnu dalších rezignací ve vládě.

„Stádní instinkt je mocný, a když se stádo pohne, tak se pohne,“ postěžoval si Johnson během svého projevu.

„Být premiérem je výchova sama o sobě,“ uzavřel. „Procestoval jsem všechny kouty Spojeného království a kromě krásy naší přírody jsem našel tolik lidí, kteří mají tak bezmeznou britskou originalitu a jsou tak ochotni řešit staré problémy novými způsoby, že i když se teď věci někdy zdají být temné, naše společná budoucnost je zlatá.“

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu poděkoval britskému premiérovi za jeho podporu židovského státu.

„Děkuji vám, pane premiére Borisi Johnsone, za vaše přátelství a za upevňování vazeb mezi Británií a Izraelem. Vážím si vašeho pevného postoje v boji proti antisemitismu a vašeho úsilí o další posílení vazeb v oblasti obchodu, technologií a bezpečnosti mezi našimi zeměmi. Přeji Vám a Vaší rodině vše nejlepší,“ řekl Netanjahu.

Boris Johnson po celou dobu svého působení ve funkci premiéra i jako zákonodárce velmi podporoval Izrael a dokonce se sám definoval jako „sionista“. Jeho vztah k židovskému státu sahá až do osmdesátých let, kdy dobrovolně pracoval v kibucu v Galileji.

Jako starosta Londýna se hlasitě vyjadřoval kriticky k protiizraelským snahám BDS. Pod jeho vedením označila Velká Británie Hamás za teroristickou skupinu a vyjádřila svůj nesouhlas s vyšetřováním údajných izraelských válečných zločinů Mezinárodním trestním soudem. Pokud jde o Írán, Johnson zastával přísný přístup, který byl podle Ynetu někdy dokonce tvrdší než americký postoj k jaderným jednáním.

08.07.2022 05:34 Daniel Žingor99Zdroj: All Israel news

Klíčová slova