Praha Jeruzalém

„Izrael nebude sedět se založenýma rukama a nic nedělat, vzhledem k těmto opakovaným útokům,“ řekl Lapid s odkazem na íránské zastoupení Hizballáh a zároveň varoval před hrozivou jadernou hrozbou.

Od: World Israel News, 5. července 2022

Premiér Jair Lapid, který se v současné době v Paříži setkává s prezidentem Emmanuelem Macronem, zdůraznil bezprostřední nebezpečí, které představuje Írán, a trval na tom, že svět musí jednat.

S poukazem na to, že Francie je jednou ze zemí, které vedou jednání o jaderné dohodě, Lapid uvedl:

„Můžeme mít neshody ohledně obsahu dohody, ale shodneme se na faktech. Fakta jsou taková, že Írán dohodu porušuje a pokračuje v rozvoji svého jaderného programu.

„Írán skrývá informace před světem, obohacuje uran nad povolenou úroveň a ze svých jaderných zařízení odstranil kamery.

„Vzhledem k tomu všemu musí svět reagovat.“

Lapid Macronovi připomněl, že francouzský prezident byl již v roce 2018 prvním světovým lídrem, který hovořil o potřebě nové dohody s Íránem – „dohody, která bude účinnější a lépe definovaná, dohody bez data vypršení platnosti, dohody s koordinovaným mezinárodním tlakem, která by zabránila tomu, aby se Írán stal hraničním jaderným státem.

„Tehdy jste měl pravdu a dnes máte ještě větší pravdu. Současná situace nemůže pokračovat tak, jak je. Vedla by k závodům v jaderném zbrojení na Blízkém východě, což by ohrozilo světový mír,“ řekl.

Lapid rovněž poukázal na aktivity Íránu v jiných zemích, například na nedávný plán zavraždit izraelské turisty v Istanbulu, který byl odhalen a zmařen tureckou rozvědkou.

Dále pokračoval: „Před několika dny se bezpilotní letadla íránské výroby pokusila zaútočit na izraelskou plynovou plošinu poblíž libanonského pobřeží.

„Tyto bezpilotní letouny vyslal Hizballáh, teroristická organizace, která ohrožuje stabilitu Libanonu, porušuje jeho svrchovanost, tlačí ho k nebezpečné eskalaci s Izraelem a poškozuje národní zájmy Libanonu – země, o níž vím, že vám leží na srdci.

„Hizballáh má v Libanonu více než sto tisíc raket, které míří na Izrael. Snaží se na nás útočit íránskými raketami a bezpilotními letouny.

„Vzhledem k těmto opakovaným útokům nebude Izrael sedět se založenýma rukama a nic nedělat,“ prohlásil.

06.07.2022 05:41 Daniel Žingor140Zdroj: World Israel News

Klíčová slova