Praha Jeruzalém

Nejstarší osoba obviněná v Německu z válečných zločinů holocaustu byla shledána vinnou ze spoluúčasti na vraždě, kterou spáchal jako dozorce ve vyhlazovacím táboře Sachsenhausen.

Od: Israel National News 28.6.22 23:42

Bývalý 101letý nacistický dozorce, nejstarší osoba obviněná v Německu z válečných zločinů spáchaných během holocaustu, byl v úterý soudem odsouzen k pěti letům vězení.

Josef Schütz, který svou vinu nepřiznal, byl odsouzen k trestu odnětí svobody za spoluúčast na vraždě, kterou spáchal jako dozorce ve vyhlazovacím táboře Sachsenhausen v Oranienburgu severně od Berlína v letech 1942 až 1945, informovala agentura AFP.

Schütz, který žije v Braniborsku, tvrdil, že neudělal „vůbec nic“ a nevěděl o ďábelských zločinech, které se v Sachsenhausenu děly.

Prokuratura žádala pro Schütze pětiletý trest vězení, uvedl deník The Guardian.

V srpnu 2021 byl Schütz okresním soudem v Neuruppinu obviněn ze spoluúčasti na vraždě ve 3 518 případech, které pocházejí z doby, kdy působil jako dozorce v táboře Sachsenhausen. Prokuratura v květnu uvedla, že se stoletý muž „vědomě a dobrovolně“ podílel na vraždách v táboře.

Když v pondělí skončil soudní proces, Schütz vykřikl: „Nevím, proč jsem tady.“

Během procesu se v Schützových výpovědích objevily nesrovnalosti ohledně jeho života, které 101letý stařec sváděl na to, že je „popletený“.

Žalobcům se však podařilo prokázat, že se dobrovolně podílel na vraždě 3 518 vězňů v táboře, včetně vraždění vězňů „pomocí jedovatého plynu Cyklon B“.

V letech 1936-1945 bylo v Sachsenhausenu vězněno více než 200 000 lidí, včetně Židů a Romů. Podle Památníku a muzea Sachsenhausen zde v důsledku nucených prací, vražd, lékařských pokusů a hladovění zemřely desítky tisíc lidí.

Soudní proces začal v roce 2021, ale byl několikrát odložen kvůli Schützovu zdravotnímu stavu. Vzhledem k jeho pokročilému věku je jen malá pravděpodobnost, že stráví nějaký čas za mřížemi.

Schützův právník Stefan Waterkamp agentuře AFP řekl, že jeho klient se proti rozsudku pravděpodobně odvolá.

29.06.2022 05:03 Daniel Žingor63Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova