Praha Jeruzalém

Lékař a další židovští zaměstnanci zažili antisemitské urážky, včetně toho, že jim bylo řečeno, že „kňučí jako Židi“.

Od: World Israel News, 23. června 2022

Švédská lékařská asociace žaluje univerzitní nemocnici Karolinska po propuštění židovského lékaře, který tvrdí, že byl během svého působení v nemocnici vystaven antisemitskému zneužívání, uvedly Israel National News. Tvrdí také, že důvodem jeho propuštění byla jeho židovská identita.

Podle zprávy podal lékař v roce 2018 žalobu, v níž tvrdil, že byl obtěžován kvůli antisemitismu, a nemocnice ho následně propustila, ačkoli je o něm známo, že je vynikajícím lékařem.

Mezi zdokumentovanými stížnostmi bylo, že bylo Svenssonovi řečeno, že má „židovský nos“, je lakomý a „fňuká jako Žid“.

Podle žaloby navíc méně kvalifikovaní kolegové dostávali vyšší pozice a lepší platy. Poté, co na diskriminaci upozornil, byl nakonec propuštěn.

Projekt Lawfare, který se na případu podílí, uvedl, že když si lékař na antisemitismus stěžoval, Karolinska se mu pomstila „několikaletou odvetnou kampaní, která ho měla zastrašit a umlčet“.

Podle nemocnice byl lékař propuštěn poté, co se delší dobu odmítal řídit pokyny, uvádí se ve zprávě. Švédská lékařská asociace s tím však nesouhlasí a uvedla, že jeho jménem podala návrh, v němž požaduje odškodnění.

 

Zdroj ze Světové sionistické organizace sdělil Ynetu, že se jedná o „novou Dreyfusovu aféru“, čímž má na mysli známý antisemitský incident z konce 19. století, kdy byl židovský důstojník francouzské armády falešně obviněn a neprávem odsouzen za špionáž pro Německo.

Centrum Simona Wiesenthala zařadilo Karolinskou univerzitní nemocnici na seznam deseti nejhorších případů antisemitismu v roce 2018 kvůli obtěžování tří židovských lékařů.

26.06.2022 04:44 Daniel Žingor204Zdroj: World Israel News