Praha Jeruzalém

Jeruzalém neinformuje Washington o svých operacích předem a Washington se drží stranou.

Od: World Israel News, 22. června 2022

Podle zprávy CNN zveřejněné v úterý nechává Izrael Spojené státy v nevědomosti ohledně zintenzivnění tajných operací proti íránskému jadernému programu.

Zpráva přichází na pozadí vražd vysoce postavených íránských představitelů, z nichž některé byly připsány Izraeli, a toho, co CNN v posledních měsících označila za „operace v šedé zóně“ uvnitř Íránu.

Izrael „doufá, že prostřednictvím řady taktických akcí dokáže udržet tlak a neustále oddalovat íránský pokrok“, řekl CNN Jonathan Panikoff, vedoucí Blízkovýchodní bezpečnostní iniciativy v Atlantic Council a bývalý zástupce národního zpravodajského důstojníka pro Blízký východ v National Intelligence Council.

Jeden americký představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity, uvedl, že za vraždou plukovníka íránských revolučních gard Hasana Sajjáda Chodáího z minulého měsíce stojí Izrael.

Izrael o svých akcích Spojené státy dopředu neinformuje a Bidenova administrativa se ze své strany zdržuje zasahování do izraelských tajných operací do té míry, že se o nich nediskutuje ani na schůzkách za zavřenými dveřmi, uvedla zpráva s odvoláním na dřívější i současné představitele.

V pondělí státní tisková agentura IRNA citovala soudního představitele, který uvedl, že tři íránští agenti napojení na Mossad, kteří byli zatčeni v dubnu, budou postaveni před soud na základě obvinění ze spolupráce s Izraelem při zabíjení íránských jaderných vědců.

O den dříve velitel IRGC připustil, že květnová exploze ve vojenském objektu poblíž jaderného zařízení Parčin u Teheránu, při níž zahynul jeden vědec, byla výsledkem „průmyslové sabotáže“.

Rada guvernérů jaderného dozoru OSN nedávno Íránu vyčetla „nedostatečnou systematickou spolupráci“, zejména nezveřejnění informací týkajících se nedeklarovaných stop uranu nalezených na třech místech.

Írán reagoval tím, že ze svých jaderných zařízení odstranil desítky kamer OSN.

„Situace s Íránem začíná být velmi horká,: řekl jeden z představitelů CNN.

23.06.2022 05:17 Daniel Žingor91Zdroj: World Israel News

Klíčová slova