Praha Jeruzalém

Kritici tvrdí, že rozhodnutí mění antisemitismus v sociálně a politicky korektní názor.

Autor: Benjamin Weinthal, JNS.org, 20. června 2022

Správní soud ve Stuttgartu nedávno rozhodl, že výzvy k vyčlenění židovského státu pro bojkot, divestice a sankce neporušují německé zákony proti nenávistným projevům a jsou chráněny, což vyvolalo rozhořčení kritiků, že rozhodnutí mění antisemitismus na společensky a politicky korektní názor.

„Je to pravděpodobně poprvé v historii Spolkové republiky, kdy soud výslovně prohlásil ‚antisemitské názory‘ za zákonem chráněnou oblast ‚svobody názoru‘,“ napsal Henryk M. Broder, přední odborník na nenávist vůči německým Židům, ve svém populárním sloupku pro deník Die Welt.

Broderův sloupek vyšel koncem května pod názvem „Ano, v Německu je prostor pro antisemitismus“. Reagoval tak na tvrzení spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové, že v Německu „není místo pro antisemitismus“ poté, co dav propalestinských demonstrantů rozdmýchal v Berlíně nenávist vůči Židům.

JNS je první anglicky psanou zpravodajskou organizací, která o rozhodnutí soudu podporujícího BDS informovala.

Významní němečtí Židé naléhají na starostu Stuttgartu Franka Noppera, aby se urychleně odvolal proti dubnovému rozhodnutí soudu ve prospěch Palestinského výboru Stuttgart.

Nathan Gelbart, zkušený právník a odborník na antisemitismus a právo, řekl JNS, že odvolání proti rozsudku „by vyslalo signál, že nebojkotujeme mírumilovné aktivisty, ale radikální antisemitské bojkotéry, a že z morálního hlediska máme pravdu. Nechme o tom rozhodnout soudy. My antisemitismu neustoupíme.“

Vyjádřil však skepsi ohledně šancí na úspěšné odvolání. Město Stuttgart neuvedlo, zda se proti rozhodnutí soudu podporujícímu BDS odvolá.

„Rozhodnutí správního soudu ve Stuttgartu není žádným překvapením. Již v lednu 2022 Spolkový správní soud (jeden z pěti německých nejvyšších spolkových soudů) rozhodl, že vyloučení propagátorů hnutí BDS z míst ve vlastnictví státu v Německu je v zásadě nezákonné,“ dodal.

Stuttgartský soud je rozhodnutím Spolkového správního soudu vázán, uvedl Gelbart.

„Tvrdí (rozhodnutí stuttgartského soudu), že každé sdružení, které žádá o uvedení na webových stránkách města (a tím propaguje své názory), musí být uvedeno bez ohledu na to, jaké politické postoje může reprezentovat, včetně antisemitských názorů, pokud neporušují německé zákony,“ řekl.

„Německé právo nezakazuje vyjadřování antisemitských názorů, pokud například neobsahují pobuřující obsah nebo popírání holocaustu. Odůvodnění uvedená v rozsudku jsou proto právně v pořádku, neboť nepříjemný může být tento výsledek pro každého člověka odsuzujícího diskriminaci a antisemitismus,“ dodal Gelbart.

Hnutí BDS je podle Gelbarta „ošklivé a antisemitské“ a upřednostňuje vytvoření politického a kulturního ghetta pro Židy. Jeho tvrzení, že bojkotuje pouze Izraelce, ale ne Židy, je směšné a pokrytecké, dodal. „Téměř 80 % Izraelců jsou Židé, takže Židé jsou evidentním cílem hnutí BDS,“ řekl Gelbart.

Malca Goldstein-Wolfová, aktivistka proti BDS, řekla JNS: „Je nepřijatelné, aby obecní webové stránky propagovaly protiizraelské hnutí, které německý Bundestag jednoznačně označil za antisemitské. Pokud se německá justice nepovažuje za schopnou vydávat právní rozsudky proti nenávisti vůči Židům, vypovídá to o mnohém.“

Goldstein- Wolfová se poté zabývala rolí Michaela Blumeho, zmocněnce pověřeného bojem proti antisemitismu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, kde se Stuttgart nachází.

„Je nepochybně jedním z úkolů zmocněnce pro boj proti antisemitismu, aby tento skandál jasně odsoudil a vyzval k odvolání proti tomuto nepřijatelnému rozsudku. Pokud neexistuje jiná právní možnost, mělo by smysl nezveřejňovat na webových stránkách obcí vůbec žádnou reklamu na nevládní organizace.“

Blume odmítl na několik dotazů JNS reagovat.

Židovská nevládní organizace pro lidská práva Centrum Simona Wiesenthala klasifikovala Blumeho v roce 2021 za jeho aktivity proti Izraeli a Židům jako antisemitu a zařadila jeho činnost na sedmé místo v žebříčku deseti nejhorších projevů antisemitismu za daný rok.

Podle Wiesenthalova zápisu „zatímco Felix Klein, spolkový zmocněnec pro židovský život a boj proti antisemitismu, vyzval banky, aby neposkytovaly účty skupinám BDS, Blume nedokázal vyzvat částečně státní banku Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), aby zrušila účet nejmocnější bádensko-württemberské a německé protiizraelské organizace Bojkot, divestice a sankce (BDS), Palestinského výboru Stuttgart.“

Noviny Rudá vlajka, které jsou napojeny na marxisticko-leninskou stranu Německa podporující Palestinskou lidovou stranu, pochválily Blumeho za to, že nezasáhl proti proudu financování Palestinského výboru Stuttgart. Spojené státy a Evropská unie označily Lidovou frontu pro osvobození Palestiny za zahraniční teroristickou organizaci.

Rabín Abraham Cooper, proděkan Centra Simona Wiesenthala, řekl JNS: „Bundestag uznal antisemitskou povahu BDS. Nyní německý soud legitimizoval BDS jako právně chráněnou svobodu názoru. Zvrátí vyšší soudy tuto legitimizaci antisemitismu v německém mainstreamu? Otevře takové stanovisko stavidla dalšímu antisemitismu ve Stuttgartu i jinde?“

Martin Widerker, bývalý předseda židovské obce ve Stuttgartu a 40 let významný sionista a židovský představitel, řekl JNS, že by se obec měla proti rozhodnutí „rozhodně“ odvolat.

Na otázku, zda by Barbara Traubová, současná vedoucí židovské obce ve Stuttgartu, měla rozhodnutí soudu odsoudit, Widerker odpověděl: „Samozřejmě“.

Widerker si vzal na paškál Blumeho a řekl: „Samozřejmě by měl (rozhodnutí pro-BDS) kritizovat, ale zatím to neudělal a pravděpodobně to nebude dělat ani nadále. Pokud tak učiní, bude to kolosální zvrat.“

Pokračoval: „Reklamy, které propagují antisemitismus a šíří zničení Státu Izrael pod rouškou svobody projevu, nesmí být povoleny. Toto rozhodnutí je antisemitské. Jen naivní lidé to nevidí. Rozsudek jasně ukazuje, že ani v justici není antisemitismus tabu.“

Traub odmítl na dotaz JNS odpovědět.

JNS v lednu informovala o obviněních z finančních přestupků vznesených proti Traubovi a Blumemu.

Volker Beck, nový šéf Společnosti německo-izraelského přátelství, proizraelské skupiny financované německou vládou, na četné tiskové dotazy JNS neodpověděl.

Beck, který se narodil ve Stuttgartu, byl poslancem za stranu Zelených v Bundestagu, když jeho strana prosadila iniciativu, aby byly izraelské výrobky z Judeje a Samaří vyčleněny pro označování. Beck odmítl veřejně sdělit, zda se v roce 2013 postavil proti opatření své strany BDS.

Hlavní německá neonacistická strana prosazovala podobné trestné opatření BDS v roce 2012.

Broder se již v roce 2013 ptal, zda Strana zelených okopírovala legislativní formulaci neonacistické strany zaměřenou proti izraelskému zboží.

Soudní spor ve Stuttgartu vychází z reportáže tohoto novináře z roku 2018, která odhalila, že obec na svých webových stránkách inzeruje informace pro skupinu BDS.

Po počáteční neochotě tehdejší starosta Stuttgartu Fritz Kuhn propagaci skupiny pro BDS Palestinský výbor Stuttgart (Palästinakomitee Stuttgart) z webových stránek vymazal. Skupina BDS podala žalobu ve snaze zajistit si svou reklamu na městských internetových stránkách.

Vláda Bádenska-Württemberska na svých webových stránkách spolu s fotografiemi Blumeho, Trauba a ministra vnitra Thomase Strobla prohlašuje, že ve spolkové zemi „není místo pro antisemitismus“.

Pozorovatelé jako Goldstein-Wolf poznamenávají, že Stuttgart by mohl smazat více než 7 000 inzerátů na svých webových stránkách, pokud by chtěl odstranit jakoukoli městem podporovanou nenávist vůči Židům. Podle Gelbarta by na to město mělo právo.

Starosta Stuttgartu Nopper na tiskový dotaz JNS neodpověděl.

21.06.2022 05:28 Daniel Žingor216Zdroj: World Israel News