Praha Jeruzalém

Nir Orbach chce sestavit alternativní vládu – Netanjahu tvrdí, že Bennetovo-Lapidova vláda je „na smrtelné posteli“.

Autor: Tal Heinrich 13. června 2022

Izraelská vláda se v pondělí přiblížila dalšímu kroku k rozpadu, když poslanec Knesetu Nir Orbach oznámil, že již nebude hlasovat s koalicí, což vrhá velký stín na osud vlády premiéra Naftaliho Bennetta.

Orbach je členem Bennettovy strany Jamina a byl považován za premiérova blízkého spojence. Při jejich očekávaném pondělním setkání Orbach izraelskému premiérovi sdělil, že se již nepovažuje za součást vládní koalice a nebude s ní hlasovat – ne do doby, než bude schválen mimořádný zákon, který upravuje vládu Izraele nad Západním břehem Jordánu.

„Koalice nemůže nadále existovat tak, jak je v současné době vedena,“ uvedl Orbach v prohlášení, v němž vládu kritizoval.

Podle něj je špatné spoléhat se na hlasy islamistické strany Ra’am.

Minulý týden se koalici nepodařilo schválit kritizovaný zákon kvůli námitkám arabských členů koalice Mazena Ghanaima (strana Ra’am) a Ghaidy Rinawie Zoabi (strana Merec). Orbach je ve svém prohlášení označil za „extremistické, antisionistické elementy“, které drží koalici jako rukojmí.

Bez Orbacha vládnoucí blok v izraelském Knesetu klesne na 59 křesel ve 120členném parlamentu, což za současných okolností téměř znemožňuje přijetí jakéhokoli zákona.

Ve svém projevu na zvláštním plenárním zasedání Bennett varoval, že vláda může přežít už jen několik týdnů.

„Máme týden nebo dva na to, abychom vyřešili problémy v koalici, a pak můžeme vydržet dlouho a pokračovat v tom dobrém, co děláme,“ řekl. „Ale pokud se nám to nepodaří, nebudeme moci pokračovat.“

Pokud má Bennett nějakou světlou stránku, pak je to fakt, že Orbach je proti tomu, aby se šlo do voleb. Podle zdrojů citovaných deníkem The Jerusalem Post řekl, že v nadcházejícím týdnu, možná i déle, nebude hlasovat pro rozpuštění Knesetu.

Orbach přislíbil, že bude pracovat na vytvoření alternativní vlády s „vlasteneckým duchem“ ve stávajícím parlamentu. Za tímto účelem se má setkat s ministrem spravedlnosti Gideonem Sa’ar, který stojí v čele pravicové strany Nová naděje a o němž se proslýchá, že jedná s Netanjahuem.

Vůdce opozice a bývalý premiér v pondělí své frakci řekl, že Bennettova-Lapidova vláda „je na smrtelné posteli a dostává umělou resuscitaci“.

V projevu v Knesetu u příležitosti ročního výročí 36. Knesetu a složení přísahy současné koalice Netanjahu dodal, že „jeden po druhém opouštějí potápějící se loď“.

Orbach je třetím členem Bennettovy strany Jamina, který již nehlasuje s koalicí, po odchodu Idita Silmana a Amichaje Šikliho. V premiérově nejbližším okolí nedávno proběhla podobná vlna rezignací z řad jeho zaměstnanců, což jsou kroky, které jsou veřejností vnímány jako další podkopávání jeho vůdcovství.

14.06.2022 04:52 Daniel Žingor116Zdroj: All Israel news

Klíčová slova