Praha Jeruzalém

„Když dnes vidím jeho chvástání v Gaze, ptám se sama sebe, jak se toto kuře stalo hrdinou,“ řekla ředitelka věznice, kde byl v roce 2002 uvězněn šéf Hamásu Jahjá Sinvár.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 10. června 2022

Pro Palestince je Jahjá Sinvár neohroženým hrdinou „odporu“ proti Izraeli. Ale jedena Izraelka, která viděla jinou stránku muže, který je nyní vůdcem Hamásu v Gaze, říká, že Sinwar není nic jiného než „zbabělec“.

Betty Lahatová, první izraelská žena, která velela mužské věznici, byla ředitelkou věznice HaSharon, kde byl Sinwar v roce 2002 uvězněn.

O své nelichotivé vzpomínky na Sinvara se podělila v rozhovoru pro deník Maariv.

Nyní 59letý Sinwar byl v roce 1989 odsouzen za únos a vraždu dvou vojáků IDF a čtyř Palestinců, které podezříval ze spolupráce s Izraelem, ke čtyřem doživotním trestům. Po odpykání 22 let trestu se však stal nejstarším z 1027 palestinských vězňů propuštěných v rámci výměny vězňů Gilada Šalita v roce 2011.

Lahatová – která rovněž vedla zpravodajské oddělení izraelské vězeňské služby – popsala Sinvara jako „protivníka a krutého“ a také jako „zbabělce“.

„Před svým zatčením vládl strachem a terorem. Kopal jámy, házel do nich lidi, které podezříval, že jsou proti němu, a zaléval je benonem, dokud ještě žili. Ve vězení také posílal lidi, aby ubližovali těm, které neměl rád. Sám si ale nikdy neušpinil ruce,“ řekla Lahatová.

Lahatová vzpomínala, že Sinwar ve vězení často vyvolával problémy a nechával to na jiných.

„Posílal vězně, aby pobodali dozorce a rozdmýchávali nepokoje, ale vždy v zákulisí. Vzal by nějakého cucáka, řekl by mu: ‚Jdi pobodat dozorce‘ a pak by o něm řekl: ‚Ten člověk je blázen, nemá co ztratit,’“ řekla Lahatová.

„Nikdy se nepostavil a nepřevzal odpovědnost nebo nevedl vězně. Naopak. Když probíhalo vyšetřování po incidentech, které organizoval, třásl se strachy. Schovával se za ostatní.“

Lahatová dodala: „Když dnes vidím jeho blamáž v Gaze, ptám se sama sebe, jak se z toho kuřete mohl stát hrdina.“

„Ten člověk se prostě sesypal,“ řekla Lahatová, když mluvil o svém boji s rakovinovým nádorem na mozku. „Přišla jsem za ním po operaci. Řekla jsem mu: ‚Vidíš, nakonec ti stát Izrael, proti kterému jsi tolik bojoval, zachránil život. Ten člověk se rozplakal. Opravdu plakal a prosil mě, abych mu řekla, že se z toho dostane a že nezemře.“

„Většina vězňů neměla Sinwara ráda“

Jako jeden z déle sloužících vězňů měl Sinwar jisté postavení, které mu umožňovalo vést neformální vězeňské „komise“, které monitorovaly důvěryhodnost spoluvězňů.

Podle Lahatové se ostatní vězni Sinwarova vlivu obávali.

„Většina vězňů Sinwara neměla ráda, protože je využíval a věděli, že se stará hlavně o sebe, ale báli se jeho krutosti a respektovali jeho postavení,“ řekla.

Lahatová však také zdůraznila Sinwarův pronikavý intelekt.

„Je to velmi inteligentní člověk, který investoval do svého intelektuálního rozvoje a do hlubokého porozumění izraelské společnosti,“ připomněla Lahatová. „Ve vězení jmenoval týmy, které poslouchaly všechny izraelské rozhlasové a televizní stanice a sledovaly politiky. Poslouchali politické analýzy a diplomatická hodnocení.“

Sinwar se stal šéfem Hamásu v Gaze v roce 2017, kdy se Ismail Haníja stal nejvyšším vůdcem teroristické organizace.

Ve svém prominentním a provokativním projevu na konci dubna Sinwar trval na tom, že Hamás je připraven zaútočit na synagogy po celém světě jako odvetu za to, co nazval „izraelskou agresí“ proti mešitě Al Aksá.

13.06.2022 05:50 Daniel Žingor273Zdroj: United with Israel

Klíčová slova