Praha Jeruzalém

Dvě odhalení způsobila, že se labouristé ocitli v „prověrkové krizi“, která ohrožuje snahu předsedy strany sira Kaira Starmera získat zpět důvěru židovské komunity.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 30. května 2022

Britská Labouristická strana pozastavila členství místnímu radnímu, který označil vraha z Islámského státu za „krásného mladého muže“, informoval v úterý list Jewish Chronicle.

 

Zpráva přichází v návaznosti na pozastavení členství jiného labouristického radního v souvislosti s odhalením antisemitských příspěvků o Izraeli na sociálních sítích.

Dvě odhalení, která přicházejí jedno po druhém, způsobují, že labouristé se ocitají v situaci, kterou JC označil za „krizi prověřování“ a která ohrožuje snahu předsedy strany sira Kaira Starmera získat zpět důvěru židovské komunity.

První suspendace byla minulý týden udělena Ansaru Husseinovi, který zastupuje obvod Wolverton v městské radě Milton Keynes. Aktivista známý na Twitteru jako GnasherJew odhalil řadu Husseinových antisemitských tweetů o Izraeli.

Jeden obzvláště toxický článek, který Hussein sdílel v roce 2015, se jmenoval „30 málo známých faktů o Izraeli“.

Článek mimo jiné nepravdivě tvrdil, že izraelské poznávací značky jsou barevně odlišeny, aby se rozlišilo mezi Židy a nežidy, že zesnulý vrchní sefardský rabín Ovadia Josef obhajoval „konečné řešení“ s cílem „vyhladit Palestince“ a že Židé kopou tunely pod Chrámovou horou, aby podkopali mešitu Al Aksá a Skalní dóm.

V dalších tweetech tvrdil, že Islámský stát je tajná zpravodajská služba pracující pro Izrael a že Izrael konspirativně podněcuje konflikt mezi Indií a Pákistánem.

Druhou suspendovanou osobností labouristů je Ibrahim Ali, který nedávno získal křeslo v radě londýnské čtvrti Haringey. Ali dříve působil jako komunikační důstojník organizace CAGE, která se zabývá prosazováním muslimů.

V roce 2015 Ali vypovídal před výborem Dolní sněmovny, když se ho zákonodárci zeptali na „notoricky známé tvrzení ředitele výzkumu (CAGE) Asima Qureshiho, že Džihádista John – vlastním jménem Mohammed Emwazi – je „krásný mladý muž“, přestože je na videích ISIS zobrazen, jak zubatým nožem stíná hlavy rukojmím,“ uvedly JC.

„Pan Ali obhajoval tvrzení pana Qureshiho a poukazoval na to, že Emwaziho učitelé ve škole ho popisovali jako ‚pracovitého, milého chlapce‘ a ‚velmi snaživého ctižádostivého mladého muže’“. Řekl, že poznámky pana Qureshiho se netýkaly „osoby, kterou se stal a činů, které spáchal“.

Emwazi byl zabit v roce 2015 při útoku amerického bezpilotního letounu v Rakce, baště ISIS na severu Sýrie.

Labouristé v roce 2020 suspendovali Jeremyho Corbyna, svého předchozího lídra. Britská Komise pro rovnost a lidská práva zjistila „závažná pochybení“ a „nedostatek vedení“ v tom, jak levicová strana řešila antisemitismus mezi svými členy.

Komise pro rovnost rovněž uvedla, že existují „důkazy o politickém zasahování do vyřizování stížností na antisemitismus“ ze strany kanceláře předsedy strany a že toto zasahování bylo nezákonné.

Lednový průzkum ukázal, že více než 90 procent členů Židovského labouristického hnutí věří, že Starmer myslí očistu strany od antisemitismu vážně.

01.06.2022 05:26 Daniel Žingor291Zdroj: United with Israel

Klíčová slova