Praha Jeruzalém

Poté, co teroristická skupina sídlící v Gaze slíbila potrestat Izrael za oslavy Dne Jeruzaléma, se zdá, že se zdráhá své hrozby splnit.

Autor: Baruch Yedid, TPS, 29. května 2022

Hamás je v době, kdy Izrael slaví Den Jeruzaléma, a před možným útokem na Izrael v pohotovosti, ale v tuto chvíli raději na židovský stát neútočí, vyplývá z různých hodnocení situace.

Zdroj z pásma Gazy v neděli po setkání s jedním z velitelů raketových jednotek v blízkosti města sdělil TPS, že všechny vojenské jednotky Hamásu jsou připraveny k akci.

Podle zdroje z Hamásu Gaza čeká na obrázky, které dorazí z Jeruzaléma, protože „obrázky promluví, pokud a kdy budou například zabíjeni Palestinci nebo dojde k významnému incidentu poškození svatostánků mešit nebo dokonce k závažnému podněcování, jako jsou výzvy k smrti Arabů“.

Nadcházející hodiny jsou kritické, protože Gaza i Izrael čekají na snímek, který přiměje Hamás k reakci. Jak se nyní zdá, pouze mimořádně násilný incident přiměje Hamás k útoku na Izrael.

Zdroj souhlasí s tím, že Hamás chce udržet pásmo Gazy v klidu, a po setkání s představiteli Hamásu odhaduje, že je možné, že první výstřel přijde z Libanonu, a ne z pásma Gazy.

„Musíte pochopit, že Hamás vede boj za al-Aksá a chce kolem něj sjednotit všechny arény… Kdyby Hamás vedl boj například o přístav (v Gaze) nebo o obléhání, nebylo by třeba používat jiné arény,“ řekl.

Zdroj odmítl hodnocení v Izraeli o sporech mezi vedením Hamásu v Gaze a vedením Hamásu v zahraničí nebo mezi Hamásem a Islámským džihádem.

Jeden z vysokých izraelských bezpečnostních činitelů řekl TPS, že podle jeho odhadu Den Jeruzaléma proběhne relativně klidně, s místními třenicemi v Jeruzalémě a v Judeji a Samaří.

Gaza bude zachovávat klid, možná se odvděčí tím, že vypustí raketu do otevřeného prostoru, a pak přijde umírněná a přiměřená reakce Izraele, která celou záležitost uzavře podle „známého scénáře“.

 

Hamás nemá zájem na dalším kole války a nadále se věnuje budování své vojenské síly a má zájem na úlevných opatřeních, která Izrael pásmu Gazy poskytl, a nechce je zrušit, poznamenal.

30.05.2022 05:38 Daniel Žingor168Zdroj: World Israel News