Praha Jeruzalém

Zpravodajský důstojník řekl New York Times, že Izrael informoval americké představitele, že stojí za zabitím plukovníka IRGC Hassana Sayyada Khodaeiho.

Od: Elad Benari 25.5.22 23:25

Izrael informoval americké představitele, že stojí za zabitím plukovníka íránských revolučních gard Hassana Sayyada Khodaeie, uvedl ve středu deník The New York Times s odvoláním na představitele zpravodajských služeb, který byl o komunikaci informován.

Podle zprávy Izraelci Američanům sdělili, že zabití mělo být varováním pro Írán, aby zastavil operace tajné skupiny v rámci sil Quds Force IRGC známé jako jednotka 840, uvedl zpravodajský představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity, aby mohl hovořit o utajovaných informacích.

Podle izraelských vládních, vojenských a zpravodajských představitelů je jednotka 840 pověřena únosy a vraždami cizinců po celém světě, včetně izraelských civilistů a představitelů.

Izraelští představitelé uvedli, že Khodaei byl zástupcem velitele jednotky 840 a podílel se na plánování přeshraničních spiknutí proti cizincům, včetně Izraelců.

Uvedli, že měl na starosti operace jednotky na Blízkém východě a v zemích sousedících s Íránem a v posledních dvou letech se podílel na pokusech o teroristické útoky proti Izraelcům, Evropanům a americkým civilistům a vládním úředníkům v Kolumbii, Keni, Etiopii, Spojených arabských emirátech a na Kypru.

Írán existenci jednotky 840 nikdy nepřiznal.

V neděli dva motocyklisté zahájili palbu na Chodáího, který parkoval před svým domem v Teheránu.

Íránská média uvedla, že Chodáí byl pětkrát postřelen a že ho manželka našla zhrouceného v jeho autě.

IRGC atentát odsoudila jako „zločinný teroristický čin“ a prohlásila, že dříve v neděli rozbila „síť zločinců napojených na sionistický režim izraelské zpravodajské služby“.

V pondělí íránský prezident Ebrahim Raisi přislíbil, že jeho země Chodáího smrt pomstí.

V rozhovoru s novináři před cestou do Ománu označil Raisi odstranění Khodaeie za akt „terorismu“ a dodal, že Írán se za Khodaeiovo zabití „pomstí“.

Jeden z evropských bezpečnostních představitelů v pondělí pro internetové stránky Iran International uvedl, že Khodaei byl zodpovědný za nábor operativců pro teroristické útoky proti Izraelcům.

Zdroj uvedl, že Khodaei byl zapojen do řady teroristických operací proti Izraelcům na třech kontinentech včetně Asie, Evropy a Afriky. Patří mezi ně i útok v hlavním městě Indie Dillí 13. února 2012, při němž byla zraněna manželka diplomata.

26.05.2022 05:57 Daniel Žingor120Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova