Praha Jeruzalém

IRGC obvinila ze zabití „globální aroganci“, což obvykle znamená Spojené státy a Izrael.

Od: Associated Press, 22. května 2022

Vysoce postavený člen mocných Íránských revolučních gard byl v neděli zabit před svým domem v Teheránu neznámými ozbrojenci na motorce, informovala státní televize.

Ačkoli garda poskytla jen málo podrobností o útoku, k němuž došlo za bílého dne v centru íránského hlavního města, obvinila ze zabití „globální aroganci“, což je obvykle kódové označení pro Spojené státy a Izrael.

Toto obvinění, stejně jako styl bezostyšného zabíjení, vyvolalo možnost souvislosti s dalšími vraždami na motocyklech, které byly v Íránu dříve připisovány Izraeli, například s vraždami jaderných vědců v zemi. K odpovědnosti za útok se nikdo bezprostředně nepřihlásil.

Podle státních médií dva útočníci pětkrát střelili plukovníka Hasana Sajjáda Chodáího v jeho nepancéřovaném motocyklu Kia Pride íránské výroby přímo na přísně střežené ulici, kde sídlí íránský parlament.

Zprávy identifikovaly Khodaeie pouze jako „obránce svatyně“, což je odkaz na Íránce, kteří bojují proti extremistické skupině Islámský stát v Sýrii a Iráku v rámci elitních gardových sil Quds, které dohlížejí na zahraniční operace.

O Chodáeím bylo veřejně k dispozici jen málo informací, protože důstojníci Quds bývají stínové postavy, které plní tajné vojenské mise podporující libanonskou militantní skupinu Hizballáh a další milice v Sýrii, Iráku a jinde.

Teheránský prokurátor přijel na místo činu během několika hodin po vraždě, aby ji vyšetřil, a požadoval, aby policie pachatele urychleně zatkla. Rychlost vyšetřování naznačovala Chodáího význam v nepřehledné struktuře zahraničních operací gardy.

Tyto operace se v Sýrii opakovaně staly terčem izraelských leteckých útoků. Izraelský úder poblíž syrského hlavního města Damašku v březnu zabil dva členy gardy, což Írán přimělo k odvetě v podobě raketové palby na severní Irák.

Bezpečnostní síly pronásledovaly podezřelé útočníky, uvedla státní televize, aniž by poskytla další podrobnosti nebo uvedla motiv zabití.

Přibližně ve stejné době státní média uvedla, že bezpečnostní síly Revolučních gard odhalily a zatkly členy izraelské zpravodajské sítě působící v zemi, aniž by upřesnila, zda mají nějakou spojitost s Chodáího zabitím.

23.05.2022 05:20 Daniel Žingor136Zdroj: World Israel News

Klíčová slova