Praha Jeruzalém

Jednou z osobností, kterou se Íránci pokusili svést, je bývalý ministr obrany a bývalý náčelník generálního štábu IDF Moše Ajalon.

Od: World Israel News, 19. května 2022

Šin Bet, izraelská bezpečnostní agentura, ve čtvrtek oznámila, že zmařila íránské spiknutí, jehož cílem bylo zlákat významné izraelské akademiky a podnikatele i členy izraelského obranného establishmentu k letu do zahraničí – pravděpodobně s úmyslem unést je a případně jim ublížit.

Šin Bet uvedla, že v posledních několika měsících íránští představitelé oslovovali tyto Izraelce, přičemž se vydávali za akademiky, novináře, podnikatele a filantropy a využívali identitu zahraničních osob, které o této činnosti nevěděly.

Mezi těmi, kterým byla ukradena identita, byl například novinář deníku Daily Telegraph Con Coughlin, přispěvatel Gatestone Institute. Podle deníku The Jerusalem Post použili agenti e-mailovou adresu coughlin@gatestoneInstitute.org, která je podobná Coughlinově skutečnému e-mailu.

„Jedná se o dobře známou metodu operací íránských zpravodajských a bezpečnostních orgánů v čele se zpravodajskou organizací Revolučních gard, jednotkami Quds Force a ministerstvem zpravodajství,“ uvedla Šin Bet.

V některých případech uvedených Šin Bet zvali agenti potenciální oběti na konferenci v Evropě, přičemž používali e-mailové adresy podobné oficiálním institucím a s jejich logy. Jakmile bylo navázáno počáteční spojení, pokračovaly podle bezpečnostní agentury rozhovory prostřednictvím aplikace WhatsApp.

Agentura neuvedla jména osob, na které se zaměřila, ani žádné podrobnosti, například jak dlouho tato činnost probíhala. Neuvedla ani žádné důkazy.

Hebrejskojazyčný deník Israel Hayom však později večer uvedl, že mezi cílenými osobami byl i Moše (Bubák) Ajalon, který v letech 2002-2005 působil jako náčelník generálního štábu IDF a v letech 2013-2016 jako izraelský ministr obrany. Poté, co se s ním představitelé pokusili navázat kontakt, pojal Ja’alon podezření a nahlásil to Šin Bet, uvádí zpráva.

V poslední době vstoupil 71letý Ya’alon do světa podnikání. V listopadu byl jmenován předsedou společnosti Synaptech, nového izraelského fondu rizikového kapitálu se sídlem ve Spojených arabských emirátech.

Ya’alon a jeho mluvčí se odmítli vyjádřit, uvedl Israel Hayom.

20.05.2022 05:42 Daniel Žingor161Zdroj: World Israel News

Klíčová slova