Praha Jeruzalém

Podle odborníků by získání systému izraelské výroby pro Ukrajinu znamenalo „změnu hry“.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 17. května 2022

Ukrajinský novinář Rostyslav Demčuk v pátek informoval, že Jeruzalém schválil estonskou žádost o předání raketového systému Blue Spear izraelské výroby Ukrajině.

Izraelští a estonští představitelé zprávu popírají, ale vyvolala otázky.

Systém Blue Spear byl poprvé vyvinut společností Israeli Aerospace Industries pro izraelské námořnictvo v 60. letech 20. století ve spolupráci se singapurskou obrannou firmou Proteus Advanced Systems. Jeho současná iterace je považována za jeden z nejmodernějších raketových systémů země-moře na světě.

Blue Spear létá podzvukovou rychlostí a je schopna zasáhnout stacionární i pohyblivé cíle na vzdálenost 290 km. Střela, která se pohybuje po vodní hladině, se může sama zaměřit na cíl, nebo ji lze za letu ovládat ručně. Funguje také za všech povětrnostních podmínek.

V loňském roce Estonsko zakoupilo blíže nespecifikovaný počet systémů Blue Spear pro obranu svého pobřeží. Estonsko, Rusko a Finsko hraničí s Finským zálivem, který je pro všechny tři země klíčovým námořním kanálem.

Podle Demčukovy zprávy, kterou zveřejnil na Facebooku, estonští představitelé požádali Izrael o povolení převést jeden ze systémů Blue Spear na Ukrajinu a obdrželi ho. Izraelští a estonští představitelé zprávu popírají, zatímco ukrajinští představitelé se k ní nevyjádřili.

„Včera večer vyšlo najevo, že Izrael vyhověl žádosti Estonska o předání jednoho komplexu Blue Spear (5 g ssm) na výzbroj Ukrajiny. Jeden takový komplex stačí k potopení celé ruské flotily v Černém moři,“ napsal Demčuk.

Námořní experti citovaní novinami The National ze Spojených arabských emirátů označili takový scénář, pokud je pravdivý, za „změnu hry“.

Podle zprávy by Blue Spear pracující v tandemu s údernou námořní střelou (NSM) norské výroby zásadně zpochybnil dominanci ruského námořnictva v Černém moři a ohrozil by námořní základnu Sevastopol na Krymském poloostrově.

Norsko zvažuje ukrajinskou žádost o NSM.

Izrael však odmítl předat zbraně Ukrajině, především proto, aby neohrozil napjaté bezpečnostní dohody s Moskvou kvůli leteckým útokům na íránské cíle v Sýrii. Izraelský premiér Naftali Bennett – který hraje roli prostředníka mezi Moskvou a Kyjevem – je ve své kritice Ruska poměrně zdrženlivý.

Ruské námořnictvo již v Černém moři utrpělo řadu významných ztrát, včetně křižníku Moskva, který byl vlajkovou lodí ruské černomořské flotily.

19.05.2022 05:40 Daniel Žingor408Zdroj: United with Israel

Klíčová slova