Praha Jeruzalém

Premiér: I před 20 lety se během protiteroristických operací v Jeninu objevily pomluvy Izraele.

Autor: Premiér Naftali Bennett 15.5.22 13:15

Premiér Naftali Bennett se vyjádřil k úmrtí pohraničníka Noama Raze a důstojníka IDF podplukovníka Mahmúda Kheira El-Dina, kteří byli zabiti při protiteroristických operacích.

„O víkendu jsme ztratili jednoho z našich nejlepších lidí, seržanta izraelské národní protiteroristické jednotky (INCT) Noama Raze, budiž požehnaná jeho památka, který byl zraněn při zahájené operaci proti teroristům v oblasti Jeninu. Noam sloužil v INCT 23 let, během nichž se účastnil mnoha operací na obranu bezpečnosti občanů Izraele,“ řekl Bennett.

„Noam miloval Izrael a byl jeho hrdinou. Jen před několika týdny Noam zachránil život svému staršímu kolegovi, který byl těžce zraněn při střetu s teroristy v oblasti Tul Karem.

„Noam, obyvatel obce Kida, po sobě zanechal Efrat a šest dětí a také jasný odkaz – milovat naši zemi, přispívat státu a nekompromisně bojovat proti nepřátelům.

„Jménem izraelské vlády a celého národa bych rád vyjádřil soustrast jeho rodině, nechť je požehnaná jeho památka.

„Dnes ráno bylo zveřejněno jméno dalšího hrdiny – podplukovníka Mahmúda Chajra el-Dína, který padl v boji při speciální operaci v Chán Júnisu před třemi a půl lety. Mahmúd, obyvatel drúzské vesnice Hurfeish, sloužil léta v průzkumné jednotce výsadkové brigády a postupoval v hodnostech v divizi speciálních operací IDF. Mahmoudovi bylo posmrtně uděleno vyznamenání náčelníka generálního štábu.

„Jako zástupce vlády jsem mu na pohřbu pronesl smuteční řeč. Před dvěma týdny jsem se setkal s jeho vdovou, úžasnou Nahed a jeho dvěma krásnými chlapci. Těší mě, že se dnes ráno dostalo izraelskému lidu výsady otevřeně znát jeho jméno a obraz hrdiny Izraele, podplukovníka Mahmúda Chajra el-Dína. Smlouva krve a hlavně smlouva života s našimi drúzskými bratry je silnější než kdy jindy. Nechť je požehnaná jeho památka.

„Mahmúd i Noam zasvětili své životy obraně občanů Izraele. Zde je na místě připomenout, že padli při zahájených operacích určených k potírání vražedného a krvelačného palestinského terorismu.

„Proto se svět nemůže nechat zmást – nedej nebesa – aby jeden z nás udělal chybu.

„V tomto příběhu je dobré i špatné:

„Jsou to palestinští teroristé, kteří s nepředstavitelnou brutalitou – sekerami, noži a ostrou střelbou – zavraždili 19 našich synů a dcer.

„I před dvaceti lety naši vojáci hrdinně bojovali proti teroristům v Jeninu během operace Obranný štít. Tehdy, stejně jako nyní, jsme se vypořádali s pomluvami na adresu našich vojáků a já podporuji vojáky IDF, kteří tehdy bojovali v Jeninu, proti pomluvám, o nichž bude řeč zítra, a dnešní vojáky proti podobným pomluvám. Naše síly budou i nadále odhodlaně zasahovat proti terorismu.

„Zde to říkám jasně: Vláda Izraele neklade v boji proti terorismu žádná omezení a my nepolevíme ani tváří v tvář lživé propagandě, která se na Izrael valí.

„Bezpečnostní kabinet se dnes později sejde, aby se seznámil s významným cvičením IDF ‚Ohnivé vozy‘, a budeme pokračovat ve všech operacích, které jsou nezbytné pro zajištění bezpečnosti občanů Izraele.

„Právě v této chvíli je důležité zdůraznit ještě jeden bod, kterým to uzavřu.

„Přátelé, po letech zanedbávání se Izrael vrátil k tomu, aby byl řízen. V uplynulém roce izraelská vláda postupovala podle plánu a přinesla výsledky. Snížili jsme počet případů střelby v arabském sektoru přibližně o 50 %. Dosáhli jsme 8,2% růstu izraelské ekonomiky. Snížili jsme nezaměstnanost na 2,9 % tím, že jsme vrátili mnoho nezaměstnaných do práce. Pamatujete si, že jsme zdědili situaci, kdy byla značná nezaměstnanost a my jsme vrátili lidi do práce. Obnovili jsme jejich základní úctu. Překonali jsme rekord v prodeji bytových jednotek, abychom snížili obrovský nedostatek, který se v posledních letech otevřel. Obce v oblasti přiléhající k pásmu Gazy zažily nejklidnější období za poslední roky. To je třeba připomenout uprostřed všeho toho hluku a seznam se stále rozšiřuje. Izrael se vrátil k práci.

„Nemůžeme se vrátit k nekonečným volbám a paralýze. Minulý rok ukázal, že je možné spolupracovat, řídit Izrael seriózně a dosáhnout dobrých výsledků.

„Proto utužujeme řady, abychom pokračovali v růstu a udrželi vládu.

„Máme v úmyslu, aby vláda příští měsíc, v červnum schválila rozpočet. Začínáme na něm intenzivně pracovat. Očekávám a jsem přesvědčen, že se do tohoto úsilí zapojí všichni ministři vlády,“ uzavřel Bennett.

16.05.2022 05:34 Daniel Žingor83Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova