Praha Jeruzalém

Za posledních sedm týdnů bylo při teroristických útocích zabito 19 Izraelců.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 9. května 2022

Vzhledem k tomu, že palestinské teroristické útoky pokračují, zvažuje Izrael podle zpráv hebrejských médií vojenské operace v Jenínu a Gaze.

V neděli večer se čtyři Palestinci pokusili proniknout do židovské obce Tekoa jižně od Jeruzaléma. Jeden Palestinec byl zastřelen, zbylí tři utekli.

V neděli byl také v Jeruzalémě u Damašské brány ve Starém městě pobodán Palestincem příslušník izraelské pohraniční policie. Policista je ve středně těžkém stavu. Útočník byl zasahujícími policisty postřelen a je v kritickém stavu.

Za posledních sedm týdnů bylo při teroristických útocích zabito 19 Izraelců. Ramadán, který nedávno skončil, s sebou přinesl „200% nárůst teroristických útoků v Izraeli mezi lety 2005 a 2016“, uvádí nizozemská studie citovaná deníkem Jerusalem Post.

Zvláštní pozornost přitahuje Jenin, protože mnoho palestinských teroristů pochází právě z této oblasti. Operace by však měly zahrnovat i zatýkací razie v dalších palestinských městech v Judeji a Samaří.

Gaza přitahuje pozornost také proto, že šéf Hamásu v pásmu, Jahjá Sinvár, podněcuje Palestince v Judeji a Samaří a tvrdí, že Izrael ohrožuje jeruzalémskou Chrámovou horu. Hebrejské zprávy však neupřesnily, jak by eskalace v Gaze mohla vypadat.

Nedávné zprávy také upozornily na možnost, že Izrael obnoví cílené atentáty proti teroristickým vůdcům v Gaze. Zprávy však zdůrazňují, že ačkoli mají IDF připravené plány, vojenští představitelé se nedomnívají, že by nastal čas pro cílené likvidace. IDF neprovedla cílený atentát od 10. května 2021, kdy byl během operace Strážce hradeb letecky zasažen velitel Hamásu Mohammed Abdullah Fayyad.

Podle izraelského Channel 13 se premiér Naftali Bennett přiklání k operaci v Gaze, zatímco ministr obrany Benny Gantz dává přednost cílení na oblast Jeninu.

Mezitím izraelský Channel 12 informoval, že ministr spravedlnosti Gideon Saar nařídil svým zaměstnancům, aby prověřili legálnost demolice domů teroristů, kteří mají izraelské občanství. Některé z teroristických útoků v posledních několika týdnech provedli arabští Izraelci.

„Musíme najít nové metody odstrašení,“ řekl Sa’ar.

13.05.2022 05:12 Daniel Žingor118Zdroj: United with Israel