Praha Jeruzalém

Proč skupiny jako Black Lives Matter, Women’s March a Kairos vyzývají sponzory Twitteru, aby tohoto giganta sociálních sítí bojkotovali?

Autor: Adam Kredo, Washington Free Beacon, 11. května 2022

Několik skupin, které vyzývají inzerenty k bojkotu Twitteru – s odvoláním na sporné názory Elona Muska – stojí v čele kampaně za bojkot Izraele a jsou známé svým antisemitským narativem.

V souvislosti s Muskovou koupí sociální sítě za 44 miliard dolarů vyzývá koalice krajně levicových skupin inzerenty Twitteru, aby prodej bojkotovali, a tvrdí, že Musk „hodlá převálcovat“ omezení projevu a „poskytnout megafon extremistům, kteří obchodují s dezinformacemi“, uvádí se v otevřeném dopise zaslaném minulý týden inzerentům Twitteru, mezi něž údajně patří společnosti Disney, Coca-Cola a Kraft.

Mnohé ze skupin zapojených do kampaně anti-MUSK jsou však známé tím, že obchodují s antisemitskými názory a propagují nepravdy o Izraeli, často na platformách sociálních médií, jako je Twitter.

Patří mezi ně Black Lives Matter, Women’s March, Kairos a Friends of the Earth – všechny tyto organizace jsou známé tím, že podněcují nenávist vůči Židům a vedou bojkot Izraele. Musk minulý týden zpochybnil, kdo tyto skupiny financuje a organizuje a kdo podle něj chce „kontrolovat váš přístup k informacím“.

Hnutí Black Lives Matter například popisuje Izrael jako „stát apartheidu“ a podporuje snahy protiizraelské komunity o delegitimizaci židovského státu.

„Jsme hnutí, které se zavázalo ukončit osadnický kolonialismus ve všech podobách, a budeme i nadále prosazovat osvobození Palestiny (vždycky jsme to dělali. A vždycky to tak bude),“ uvedla skupina v roce 2021 na Twitteru spolu s hashtagem „free Palestine“.

Oficiální twitterový účet hnutí Bojkot, divestice a sankce (BDS) poděkoval za podporu hnutí Black Lives Matter. „Od Fergusonu po Palestinu, náš boj proti rasismu, nadvládě bílé rasy a za spravedlivý svět je jednotný!“ dodal. BDS napsalo v následném tweetu.

Patrisse Khan-Cullorsová, jedna ze spoluzakladatelek hnutí Black Lives Matter, v roce 2015 odcestovala na palestinská území a v rozhovoru prohlásila: „Je to stát apartheidu. … Nemůžeme to popírat, a pokud to popíráme, jsme součástí sionistického násilí.“

Mike Gonzalez, vedoucí pracovník think tanku Heritage Foundation, který se zabývá studiem hnutí BLM, uvedl, že jádrem hnutí je protiizraelská agenda skupiny.

„Srdcem Západu je křesťanství a judaismus je srdcem křesťanství,“ napsal Gonzales v analýze z roku 2021. „Kristus byl praktikující Žid, stejně jako Marie, Josef a pravděpodobně všichni apoštolové, kteří se spolu s Ježíšem klaněli v židovském chrámu. Každý, kdo chce Západ skutečně rozložit, v žargonu kritické rasové teorie ‚problematizovat‘, bude chtít začít nejprve tam.“

Další skupinou, která se připojila k protimuslimské akci, je Women’s March, krajně levicová koalice aktivistek, které se staví proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Tato skupina je od svého vzniku pronásledována obviněními z antisemitismu.

Tři zakladatelky Women’s March – palestinská aktivistka a stoupenkyně BDS Linda Sarsourová, Tamika Malloryová a Bob Bland – opustily organizaci v roce 2019 kvůli propagaci antisemitských tropů a agresivnímu vystupování proti Izraeli, což bylo považováno za podkopávání důvěryhodnosti skupiny a izolaci židovských členů.

Deník The New York Times v roce 2018 napsal, že Women’s March „provázejí obvinění z antisemitismu“, včetně snah o odstranění židovských členů z významných pozic ve skupině. Women’s March také uzavřel spojenectví s dlouholetým antisemitou Louisem Farrakhanem a jeho hnutím Nation of Islam.

Zejména Sarsourová obchodovala s antisemitismem. „Izrael byl vybudován na myšlence, že Židé jsou nadřazeni všem ostatním,“ řekla během projevu v roce 2019. „Jak můžete být proti nadřazenosti bílé rasy ve Spojených státech amerických a myšlence žít v nadřazeném státě založeném na rasovém a třídním principu, ale pak podporujete stát, jako je Izrael, který je na nadřazenosti postaven?“ dodala.

Mallory je Farrakhanův oddaný stoupenec, který údajně řekl, že Židé jsou „matkou i otcem apartheidu“.

Organizace Kairos, která rovněž podepsala dopis proti Muskovi, je jedním z předních zastánců BDS, která vede ekonomickou válku proti Izraeli. Kanadská vláda označila propagaci této skupiny za antisemitskou ve své podstatě.

Dalším členem celosvětového hnutí BDS jsou Přátelé Země. Skupina je uvedena na oficiálních stránkách BDS a podporuje bojkot Izraele. Přátelé Země také bez důkazů obvinili židovský stát, že brání Palestincům v přístupu k čisté vodě.

Musk, napsaly tyto skupiny ve svém otevřeném dopise inzerentům Twitteru, „poskytne megafon extremistům, kteří obchodují s dezinformacemi, nenávistí a obtěžováním. Pod rouškou ‚svobody projevu‘ jeho vize umlčí a ohrozí marginalizované komunity a roztrhá třepící se tkanivo demokracie“.

Organizace požadují, aby inzerenti Twitteru přiměli Muska k dodržování zákazu Trumpa – který Musk přislíbil obnovit – a k agresivnímu dohledu nad projevy na platformě.

„Jako přední inzerenti na Twitteru riskujete, že vaše značka bude spojována s platformou posilující nenávist, extremismus, zdravotní dezinformace a konspirační teorie,“ píše se v dopise. „Pod Muskovým vedením Twitteru hrozí, že se stane žumpou dezinformací s vaší značkou, která znečistí náš informační ekosystém v době, kdy je důvěra v instituce a zpravodajská média již tak na historickém minimu.“

12.05.2022 05:24 Daniel Žingor223Zdroj: World Israel News