Praha Jeruzalém

Americký velvyslanec v Izraeli vyjádřil izraelské vládě „velkou pochvalu“ za její přístup k palestinské otázce během ramadánu, kdy teroristé pokračovali ve své každoroční tradici násilí a smrtících útoků.

Od: United with Israel, 4. května 2022

Thomas Nides, který působí jako velvyslanec USA v Izraeli, se v úterý vyjádřil, že izraelská vláda si zaslouží „velké uznání“ za způsob, jakým během uplynulého měsíce zvládla situaci v Jeruzalémě.

V tomto období Palestinci dodržovali ramadán, měsíc, během něhož tradičně dochází k prudkému nárůstu muslimského násilí a teroristických činů namířených proti Izraelcům.

„Myslím, že věci šly docela dobře,“ komentoval Nides na akci pořádané Atlantickou radou, informoval deník Times of Israel.

Bez ohledu na Nidesova vyjádření Izrael v tomto období přečkal krutou vlnu teroru, při níž přišlo o život 16 lidí při smrtících útocích palestinských teroristů.

„Nides uvedl, že v období před dubnem strávil mnoho času rozhovory s izraelskými, palestinskými, jordánskými a egyptskými představiteli o zmírnění napětí v hlavním městě,“ uvedly Timesy.

„Byli jsme dost nervózní,“ dodal a tvrdil, že se soustředili na udržení „klidu“ na Chrámové hoře.

Palestinské teroristické skupiny často nepravdivě tvrdí, že židovští Izraelci „šturmují“ v areálu mešity Al Aksá, kterou muslimové postavili na nejposvátnějším místě židovského národa, Chrámové hoře.

Ve skutečnosti na toto místo dohlíží jordánský subjekt zvaný islámský Waqf, který zakazuje veškeré nemuslimské modlitby na tomto místě. Židé a křesťané, kteří se na Chrámové hoře pokoušejí modlit, jsou obtěžováni úřady, které zákaz nemuslimských modliteb ze strany Waqfu přísně prosazují.

Naproti tomu se modliteb na svátek Íd v areálu Al-Aksá zúčastnilo přibližně 200 000 muslimů, což je podle muslimských představitelů nejvyšší účast za poslední roky. Palestinci vyvěsili na židovském svatém místě mohutný transparent, na kterém se zavázali k podpoře teroristické skupiny Hamás, která usiluje o zničení židovského státu.

Během celého ramadánu Palestinci vyvolávali nepokoje a útočili na izraelskou policii u Damašské brány.

Podle zprávy deníku Times Nides vyjádřil vděčnost za to, že „násilí nepřerostlo v totální válku s Hamásem vládnoucím v Gaze, jako tomu bylo v loňském roce, ačkoli teroristé v pobřežní enklávě po měsících klidu v dubnu vypálili šest raket na Izrael“.

05.05.2022 06:25 Daniel Žingor82Zdroj: United with Israel