Praha Jeruzalém

Jom haZikaron začíná dnes večer a přichází v pravý čas, protože židovský národ od začátku března trpí sérií smrtelných teroristických útoků.

Od: All Israel News: 3. května 2022

Dnes večer (v úterý) se rozezní sirény u příležitosti zahájení Dne památky padlých izraelských vojáků a obětí nepřátelských činů. Den památky připomíná také zesnulé příslušníky izraelské policie, zpravodajské agentury Mossad a Izraelské bezpečnostní agentury (Šin Bet).

Pochmurný obřad Dne památky – hebrejsky Jom haZikaron – zahajuje 24hodinové období smutku, uctění památky padlých a také utěšení pozůstalých rodin.

Teroristické útoky v celém Státě Izrael v posledních týdnech dominovaly zprávám. V malé zemi s více než 9 miliony obyvatel se tragédie přímo či nepřímo dotkla téměř každého občana – a téměř každý občan se společného aktu truchlení také účastní.

V Den památky obětí budou státní úřady a zábavní podniky zavřené. Běžné zpravodajství nahradí slavnostní obřady vysílané živě z Herzlovy hory v Jeruzalémě – izraelského státního vojenského hřbitova – a dalších míst, kde se konají oficiální vzpomínkové akce. Těchto akcí se obvykle účastní veřejně známé osobnosti, vládní představitelé z řad policie a bezpečnostních složek a také rodiny těch, kteří přišli o život.

Součástí bohoslužby na Herzlově hoře je spuštění izraelské státní vlajky na půl žerdi, speciální vzpomínková modlitba „Jizkor“, projev poslance Knesetu nebo jiného vládního činitele, recitace „El Maleh Rahamim“, modlitby za duše zesnulých nazvané „Bůh plný milosrdenství“ a vojenská salva.

Národní školy věnují před Dnem památky obětí války čas ve třídách výuce o válkách, v nichž Izrael bojoval a v každé škole se uskuteční slavnostní shromáždění.

Po celý den budou izraelské rozhlasové a televizní stanice vysílat dojemná svědectví vojáků, policistů, obětí teroru a dalších osob, které přišly o život při obraně národa. Na každého z nich se vzpomíná projevy o jejich životě a okolnostech jejich smrti.

Od začátku března byl Izrael svědkem smrtících scén teroru a násilí po celé zemi, které si vyžádaly smrt 15 obětí, které ALL ISRAEL NEWS jmenovitě uctí v tomto článku.

15 IZRAELSKÝCH OBĚTÍ TERORU OD BŘEZNA

Dne 22. března byli při teroristické střelbě poblíž oblíbeného nákupního centra v jižním městě Beerševa zabiti čtyři lidé. První obětí úterního vražedného řádění se stala Laura Jicchaková (43). Byla na cestě za svým manželem, když si jí terorista všiml na čerpací stanici a zaútočil na ni zezadu, přičemž Yitzhakovou opakovaně bodal, zatímco se ona marně snažila bránit.

Laura Yitzhaková

Devětačtyřicetiletou Doris Yahbasovou, matku tří dětí, objevil na zemi její vlastní synovec, první pomocník a záchranář Yisrael Uzan. Byl přivolán k ošetření jedné z obětí, když v ní brzy poté poznal svou tetu. Snahy o resuscitaci Yahbasové byly neúspěšné a nakonec byla prohlášena za mrtvou.

Doris Yahbasová

Rabín Moše Kravitzky (67), aktivní člen komunity Chabad v Beerševě, byl při jízdě na kole v okolí útoku 22. března sražen teroristou. Kravitzky, moldavský přistěhovalec, jehož přežila žena a čtyři děti a je popisován jako laskavý člověk oddaný své komunitě s „odhodláním pomáhat každému Židovi“, jak jen mohl. Kravitzky, který vedl synagogu Chabad, vedl mimo jiné i charitativní činnost, vedl vývařovnu v sousedství.

Rabín Moše Kravitzky

Při střeleckém útoku v Beerševě byl zabit také 67letý Menachem Jehezkel. Jehezkel, kterého jeho bratr popsal jako „observantního Žida“, který „každé ráno se svými přáteli studoval Tóru“, po sobě po této strašlivé tragédii zanechal čtyři sourozence.

Menachem Yehezkel

Necelý týden po teroristickém incidentu v Beerševě byli ve městě Hadera na severu země zabiti dva devatenáctiletí příslušníci izraelské pohraniční policie dvěma teroristy, kteří se vydávali za stoupence Islámského státu. K útoku 27. března došlo během historicky prvního Negevského summitu mezi Izraelem a čtyřmi arabskými státy – Bahrajnem, Egyptem, Marokem a Spojenými arabskými emiráty – se zaměřením na arabsko-izraelskou bezpečnostní alianci proti Íránu.

Jezen Falah, obyvatel drúzské vesnice Kisra-Sumei, sloužil v jednotce pohraniční policie na západním břehu Jordánu asi rok, když byl toho večera napaden a zabit na hlavní ulici v Haderě.

Yezen Falah

Stejný útok si vyžádal život Širela Abukarata, důstojníka, který nastoupil k jednotce na Západním břehu Jordánu necelých šest měsíců před teroristickým útokem. Obě oběti přežili rodiče a sourozenci.

Shirel Abukarat

Před útokem oba arabsko-izraelští teroristé zveřejnili video, na kterém přísahali věrnost ISIS.

O dva dny později zaútočil ve městě Bnej Brak terorista, který zahájil palbu uprostřed čtvrti a zabil pět lidí.

První seržant Amir Khoury, arabsko-křesťanský policista, byl zastřelen při záchraně židovských životů. Khoury se s teroristou přímo střetl, když spolu se svým partnerem ujížděl na místo činu na motocyklu. Než oba policisté dorazili na místo, byli zabiti čtyři lidé, nicméně se jim podařilo střelbu zastavit.

Amir Khoury

Dvaatřicetiletý policista Khoury byl ultraortodoxní židovskou komunitou v Bnei Braku oslavován jako hrdina, stovky truchlících se zúčastnily pohřbu v Nof HaGalil nedaleko Nazaretu a prohlásily: „Jsme mu velmi zavázáni“.

Mezi čtyřmi civilisty, kteří útok v Bnej Braku nepřežili, byl i Jakov Šalom, otec čtyř dětí, který byl zabit, když jel po ulici. Šestatřicetiletý Šalom je synem zesnulého rabína Meira Šaloma, významného náboženského vůdce jemenské komunity, který loni zemřel na následky COVID.

Yaakov Shalom

Obyvatel Bnei Braku a student ješivy Avishai Yehezkel byl zastřelen, když vezl svého dvouletého syna na večerní procházku v kočárku a snažil se ho uspat. Jehezkel tu zanechal svou ženu, která byla v osmém měsíci těhotenství a svého syna.

Avishai Yehezkel

Dalšími dvěma oběťmi útoku v Bnej Braku byli ukrajinští státní příslušníci Victor Sorokopot (38) a Dimitri Mitrik (23). Střelec je zastřelil před místním obchodem s potravinami.

Victor Sorokopot

Podle přátel přišli oba muži do Izraele ze západoukrajinského města Černivci a živili se především renovačními pracemi.

„Neměli jsme tu žádnou rodinu. Byli jsme sami a chtěli jsme se vrátit na Ukrajinu,“ řekla vdova po Sorokopotovi Kristina, která si nyní přeje zůstat v Izraeli.

Mitrik, o němž přátelé říkají, že měl zlaté srdce, Izrael miloval a cítil se v něm bezpečněji než na Ukrajině.

Dimitrij Mitrik

O necelé dva týdny později – 7. dubna – byly při teroristickém útoku v baru Ilka v oblíbené telavivské čtvrti Dizengoff zabity další tři oběti. Palestinský střelec začal střílet do přeplněného podniku. Na záběrech z průmyslových kamer je vidět, jak vyděšení návštěvníci převracejí lavice a stoly a zoufale se snaží uniknout.

Pětatřicetiletý Barak Lufan zemřel na následky zranění poté, co útočník zahájil smrtící střelbu. Lufan, otec tří dětí, byl trenérem izraelského paralympijského týmu a hlavním trenérem izraelského národního týmu kajakářů. Je také vnukem zakladatelů severoizraelského kibucu Ginossar, který se nachází na břehu Galilejského jezera.

Barak Lufan

V tento Památný den bude Tel Aviv truchlit také za dva přátele z dětství, kteří se 7. dubna sešli v baru Dizengoff a stali se druhou a třetí obětí střeleckého útoku.

Sedmadvacetiletý Eytam Magini se pouhý měsíc před vraždou zasnoubil se svou přítelkyní. Kdysi sloužil jako velitel posádky v ponorkové jednotce izraelského námořnictva a studoval neurologii, psychologii a informatiku na univerzitě v Tel Avivu. Magini byl také zaměstnancem společnosti Wix zabývající se vývojem webových stránek. Jako registrovaný dárce orgánů mohl Magini pomáhat pacientům čekajícím na transplantaci, přestože jeho vlastní život byl zkrácen.

Eytam Magini a Tomer Morad

Osmadvacetiletý Tomer Morad byl právě přijat do nového zaměstnání a měl brzy nastoupit, uvedli jeho přátelé pro zpravodajský portál Ynet. Nedávno dokončil studium strojního inženýrství na univerzitě v Tel Avivu a šest let chodil se svou přítelkyní Arielle.

Magini a Morad jsou pohřbeni vedle sebe na hřbitově Pardes Chaim ve Kfar Sabě.

Minulý víkend Izrael truchlil za patnáctou oběť násilných teroristických útoků od března.

Izraelský bezpečnostní pracovník Vjačeslav Golev (23) byl zabit, když kryl kulky mířící na jeho snoubenku Victorii Fligelmanovou, rovněž bezpečnostní pracovnici.

Vjačeslav Golev

Golev zachránil svou snoubenku před střelbou, když pachatelé zahájili palbu ze samopalů Carlo u vchodu na bezpečnostní stanoviště v Arielu nedaleko Západního břehu Jordánu. Izraelské síly dopadly dva Palestince, kteří provedli smrtící teroristický útok, k němuž se přihlásily Brigády mučedníků al-Aksá, ozbrojená skupina napojená na Fatah.

04.05.2022 05:49 Daniel Žingor153Zdroj: All Israel news

Klíčová slova