Praha Jeruzalém

Předseda Palestinské samosprávy se setkal s šéfem Šin Bet Ronenem Barem a řekl mu, že napětí v regionu by měl uklidnit Izrael.

Autor: Elad Benari, Kanada 29.4.22 23:16

Předseda Palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás řekl šéfovi Izraelské bezpečnostní agentury (Šin Bet) Ronenu Barovi během setkání tento týden, že není schopen uklidnit napětí v Jeruzalémě, Judeji a Samaří, informovala v pátek zpravodajská stanice Kan 11 News.

Schůzka mezi Abbásem a Barem se uskutečnila v neděli v Ramalláhu. Vysoce postavený představitel Palestinské autonomie, kterého citují Kan 11 News, uvedl, že předseda Palestinské autonomie kritizoval Izrael a řekl šéfovi Šin Bet: „Kde je horizont, který jste slíbil?“.

Podle představitele PA Abbás Bárovi řekl, že klíč ke zklidnění situace v oblasti je v rukou Izraele, nikoliv v jeho rukou. Předseda Palestinské autonomie také směrem k šéfovi Šin Bet protestoval, že opatření na budování důvěry, která mu slíbil ministr obrany Benny Gantz, nebyla dosud plně realizována.

Bárovo setkání s Abbásem se uskutečnilo v rámci pokusů o uklidnění oblasti v důsledku eskalace situace během ramadánu a před ním. Podle palestinských Arabů Bar nenastolil otázku nedávného podněcování ze strany vysokých představitelů Fatahu.

Střety na Chrámové hoře se obnovily v pátek ráno po modlitbách v mešitě Al-Aksá. Arabští výtržníci házeli kameny a stříleli pyrotechniku na bezpečnostní síly, které odpověděly slzným plynem a gumovými projektily. Jeden z kamenů dopadl na prostranství u Západní zdi.

Policie zatkla dva arabské výtržníky.

Ve čtvrtek ráno došlo ke střetům také na Chrámové hoře, kde policie rozehnala několik desítek výtržníků na cestě z mešity Al-Aksá a jednoho z nich zatkla.

Útoky se snažili potlačit také věřící na místě, kteří zabránili výtržníkům, aby před příjezdem policie způsobili další škody.

Policie vydala prohlášení, ve kterém uvedla, že „bude i nadále umožňovat svobodu vyznání a zároveň přijme opatření proti výtržníkům a narušitelům zákona, kteří poškozují množství věřících na svatém místě“.

01.05.2022 05:31 Daniel Žingor114Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News