Praha Jeruzalém

Bílý dům používá pro Chrámovou horu islámský název a vyzývá k pokračování politiky, která Židům zakazuje modlit se na jejich nejsvětějším místě.

Autor: Lauren Marcusová, World Israel News, 26. dubna 2022

Americký prezident Joe Biden během pondělního telefonátu sdělil jordánskému králi Abdalláhovi II. že si Spojené státy přejí, aby byl na Chrámové hoře zachován současný status quo a aby hášimovské království nadále plnilo funkci oficiálního správce tohoto svatého místa.

Bidenova kancelář ve zprávě o telefonátu, kterou zveřejnil Bílý dům, uvedla, že oba představitelé diskutovali o úsilí „zastavit násilí“ v Izraeli, v oblastech kontrolovaných Palestinskou samosprávou a v ohnisku násilí.

Pozoruhodné je, že v prohlášení byl použit islámský název pro Chrámovou horu, Haram aš-Šaríf, na rozdíl od názvu, který používá většina západního světa.

„Prezident uvítal nedávné kroky ke snížení napětí a vyjádřil naději, že poslední týden ramadánu proběhne v klidu,“ uvádí se v prohlášení. Nebyly v něm zmíněny násilné arabské nepokoje na Chrámové hoře ani nedávné raketové ostřelování Izraele z Gazy a Libanonu, které bezpečnostní představitelé přičítají střetům na tomto místě.

Biden zdůraznil „potřebu zachovat historický status quo“ na místě a „uznal roli Jordánského hášimovského království jako strážce muslimských svatých míst v Jeruzalémě“.

 

Zmínka o Chrámové hoře jako výhradně islámském svatém místě je v prohlášení významná zejména proto, že v něm nebyla zmíněna rozsáhlá židovská historická a náboženská vazba na toto místo ani to, že současný status quo zakazuje Židům se zde modlit.

„Jeho Veličenstvo i prezident Biden zdůraznili význam pokračující koordinace a práce na všech úrovních, aby se zabránilo opakování útoků na město Jeruzalém a jeho svatá místa a jeho obyvatele, které by zmařily šance na dosažení míru a posunuly k většímu napětí,“ uvádí se v prohlášení jordánské státní tiskové agentury Petra.

Jordánsko v posledních týdnech zaujalo vůči Izraeli tvrdý veřejný postoj v souvislosti s rozsáhlým zatýkáním na Chrámové hoře a vinu za násilné nepokoje přičítá židovskému státu.

Minulý týden jordánský premiér Bišer Chasawne prohlásil, že „zdraví“ Palestince a zaměstnance Waqfu, kteří házeli kameny, lahve a další projektily na „sionistické sympatizanty znesvěcující mešitu Al-Aksá pod ochranou izraelské okupační vlády“.

Chasawnehův štvavý projev vyvolal pobouření izraelských představitelů, včetně premiéra Naftaliho Bennetta.

27.04.2022 05:47 Daniel Žingor102Zdroj: World Israel News

Klíčová slova