Praha Jeruzalém

Kosmická loď Dragon s Eytanem Stibbem a astronauty Ax-1 přistává zpět na Zemi.

Od: Israel National News 25.4.22 20:15

Posádka kosmické lodi Dragon s kosmonautem Ax-1 v pondělí bezpečně přistála na Zemi. Kosmická loď vstoupila do atmosféry rychlostí asi 17 000 kilometrů za hodinu. Tření ve vrstvě atmosféry kosmickou loď drasticky zpomalilo a zároveň zahřálo kapsli na teplotu přesahující 1600 stupňů. Po celou dobu chránily členy posádky i samotnou kosmickou loď ventilační systémy v kosmické lodi a skafandry.

Loď výrazně zpomalila, než se rozvinul padák a bezpečně přistála ve vodě.

Na palubě lodi byl Eytan Stibbe, druhý izraelský astronaut.

Stibbe odstartoval do vesmíru 8. dubna v rámci mise Space X Axiom a následující týdny strávil na Mezinárodní vesmírné stanici.

Špatné počasí zpozdilo návrat astronautů na Zemi.

Stibbe popsal své zkušenosti z vesmíru v rozhovoru pro Kan 11 News před svátkem Pesach.

„Mozek si už zvykl na změnu polohy o 90 stupňů a na to, že musíte přisuzovat podlahu tomu, co je pod vámi, i když je to zeď,“ řekl.

Ke každodenní rutině na stanici dodal: „Vstáváte v šest ráno a máte hodinu na přípravu, v půl osmé je briefing se všemi pozemními řídicími stanicemi. Pak se každý vydá na svou cestu a večer je další briefing.“ Poznamenal, že hlavní zásadou na stanici je, že „pomalu je rychle“.

Na otázku, zda si jako sám vesmírný turista myslí, že by se měl podnik kosmické turistiky rozšířit, Stibbe odpověděl: „Rozhodně je to důstojný a mimořádný zážitek, když člověk vidí Zemi zvenčí a pochopí, jak omezené jsou její zdroje. Ve vesmíru je prostor pro všechny budoucí profesionály – nejen pro profesionální astronauty. Profese budou rozptýlené, nebude astronaut, který umí všechno. Budou tam lidé, kteří budou mít na starosti inženýrství, jiní budou mít na starosti výživu a budou tam i lékaři.“

Co se týče jeho plánů na sederovou noc ve vesmíru, Stibbe řekl: „Jím jednu macesu a mám rybu, kterou tady našli Rusové. A také si dám skleničku vína na kiduš.“ Nakonec uzavřel: „Zdravím z vesmírné stanice a všem přeji Chag Sameach.“

Izraelský prezident Isaac Herzog po úspěšném přistání Stibbemu poblahopřál.

„Vítejte zpět na Zemi, izraelský astronaute Eytane Stibbe! Jeden malý krok pro člověka, jeden velký skok pro stát Izrael a vesmírnou misi lidstva,“ napsal Herzog na Twitteru.

Stibbe je prvním izraelským astronautem po 19 letech, po misi Ilana Ramona v roce 2003 na palubě raketoplánu Columbia. Ramon a zbytek posádky zahynuli, když se raketoplán při návratu do atmosféry rozpadl.

26.04.2022 06:11 Daniel Žingor116Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova