Praha Jeruzalém

Americký prezident sdělil Bennettovi, že v nadcházejících měsících plánuje cestu do Izraele.

Autor: Adina Katzová, World Israel News, 24. dubna 2022

Premiér Naftali Bennett v neděli večer v telefonickém rozhovoru popřál americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi veselé Velikonoce a informoval ho o snahách zastavit násilí a podněcování v Jeruzalémě, uvedl mluvčí izraelského premiéra v tiskové zprávě….

Od začátku ramadánu se muslimové bouří na Chrámové hoře, znesvěcují mešitu Al-Aksá a házejí kameny a pyrotechniku na policii i na věřící dole u Západní zdi.

Když se násilnosti vymkly kontrole, byla izraelská policie nucena vstoupit do mešity. Jak téhož dne na tiskovém brífinku vysvětlil ministr zahraničí Jair Lapid, kdyby izraelské bezpečnostní síly do mešity nevstoupily, došlo by ke „katastrofě“.

Podle Lapida svým zásahem zajistily klidné bohoslužby pro většinu muslimů, kteří se na tomto místě chtěli modlit během měsíce ramadánu.

Nicméně pokračoval, že se objevilo „neuvěřitelné množství falešných zpráv“, které vykreslovaly Izraelce jako viníky násilností a které se dostaly do mainstreamových médií.

V důsledku toho byl židovský stát odsouzen nejen Hamásem a dalšími teroristickými skupinami, ale také Jordánskem, Spojenými arabskými emiráty a dalšími zeměmi, uvedl Lapid.

Hamás také v posledních dnech vypálil několik raket na jih Izraele a panují obavy z možné nové eskalace konfliktu s Gazou.

„Není to Izrael, kdo ohrozil věřící. To teroristické organizace je ohrozily,“ zdůraznil Lapid a zároveň vyjádřil zklamání nad Jordánskem, které palestinské výtržníky brání.

V nedělním rozhovoru Biden a Bennett diskutovali o „společných regionálních a globálních bezpečnostních výzvách, včetně hrozby, kterou představuje Írán a jeho zmocněnci“, uvedl Bílý dům.

„Oba lídři zdůraznili silné osobní pouto, které si vytvořili od premiérovy návštěvy Washingtonu v létě loňského roku,“ uvádí se v prohlášení.

 

„Tento osobní vztah oživuje práci našich diplomatických a národněbezpečnostních týmů a umožňuje oběma zemím dospět ke společným postojům v obtížných otázkách.“

Bennett a Biden jednali o íránské otázce, zejména o íránském požadavku na vyřazení Islámských revolučních gard (IRGC) z amerického seznamu zahraničních teroristických organizací, uvedl Bennettův mluvčí.

„Jsem si jist, že prezident Biden, který je skutečným přítelem Izraele a záleží mu na jeho bezpečnosti, nedopustí, aby IRGC byly vyškrtnuty ze seznamu teroristických organizací. Izrael svůj postoj k této otázce vyjasnil: IRGC je největší teroristickou organizací na světě,“ uvedl Bennett.

Prezident přijal Bennettovo pozvání k návštěvě Izraele a oznámil, že jej hodlá navštívit v příštích měsících, uvedl mluvčí.

25.04.2022 06:03 Daniel Žingor77Zdroj: World Israel News

Klíčová slova