Praha Jeruzalém

Nepřátelské prohlášení poslance radikálního hnutí Hizballáh bylo zveřejněno na Twitteru pro 1,4 milionu příznivců této sítě.

Od: All Israel News 18. dubna 2022

Vůdce Hizballáhu prohlásil, že zničení Izraele má vyčíslitelnou cenu.

„Hnutí odporu stačí 9 miliard dolarů a v regionu nezbude nic, co by se nazývalo Izrael,“ řekl Mohammad Raad, šéf parlamentního bloku Hizballáhu v libanonském parlamentu.

Slovo „odpor“ (nebo „obdoj“) se používá pro označení íránského režimu a jeho zástupců, jako je Hizballáh, kteří se oficiálně zavázali ke zničení Izraele.

Nepřátelské prohlášení poslance radikálního Hizballáhu bylo zveřejněno na Twitteru, kde ho sledovalo 1,4 milionu příznivců této sítě.

Hizballáh, který je považován za nejmocnějšího hráče v libanonské společnosti, je finančně a ideologicky podporován íránským režimem. Ministerstvo zahraničí USA uvádí Írán jako předního světového státního sponzora teroristických aktivit, které sahají daleko za hranice Blízkého východu, po celém světě.

Raad prohlásil, že koalice vedená Saúdskou Arábií vynaložila 900 miliard dolarů na zničení Jemenu v nedokončené válce proti Íránem podporovaným milicím Hútíů. Toto číslo se však zdá být značně přehnané. Saúdský roční vojenský rozpočet měl v roce 2022 dosáhnout 46 miliard dolarů. To by znamenalo, že Saúdové by museli celý svůj roční vojenský rozpočet za 20 let vynaložit pouze na válku v Jemenu, aby k takové částce dospěli, což je velmi nereálný scénář.

Tvrzení o 900 miliardách dolarů bylo pravděpodobně způsobem, jak ukázat, že Hizballáh bude při ničení Izraele efektivnější.

Spojené státy, Kanada, Izrael, Velká Británie, Německo a většina členských států Ligy arabských států označily vojenskou i politickou odnož Hizballáhu za teroristickou organizaci. Naproti tomu Francie a většina evropských členských států postavily mimo zákon vojenské křídlo Hizballáhu, nikoli však politické křídlo této šíitské organizace. To umožňuje Hizballáhu získávat v Evropské unii finanční prostředky na své celosvětové teroristické aktivity.

Raad mezitím obvinil Spojené státy z hluboké socioekonomické krize Libanonu.

„To, co přivedlo Libanonce na mizinu a uvrhlo je do poslední hospodářské a finanční krize, je nadvláda USA, které chtěly obléhat odboj a nepodařilo se jim to,“ řekl Raad podle libanonského zpravodajského webu Naharnet. „Pak se snažily obléhat všechny státní instituce, které obléhání neunesly, takže se zhroutily a staly se přítěží pro lidi, naše odolné prostředí a odboj.“

Mnoho obyčejných Libanonců však ze své tíživé socioekonomické situace viní Hizballáh a jeho íránského patrona, kteří podkopávají životaschopnost Libanonu jako nezávislého státu.

Michael Young, odborník na Libanon, vyvrátil Raadovo tvrzení na Twitteru.

„To, co přivedlo Libanon k bankrotu, byla upírská, kleptokratická politická třída, kterou Hizballáh brání, někdy i násilím, od protestů v roce 2019. Mohammed Raad tím nikoho neoklame,“ napsal Young na Twitteru.

V říjnu 2021 bývalý libanonský premiér Saad Harírí rovněž obvinil Hizballáh z diplomatické krize mezi Libanonem a arabskými státy Perského zálivu, jako jsou Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Kuvajt.

„Odpovědnost v tomto ohledu nese v první řadě Hizballáh, který deklaruje nepřátelství vůči Arabům a arabským státům Perského zálivu,“ uvedl Harírí s odkazem na podporu Hizballáhu Teheránem podporovaným hútíovským bojovníkům proti alianci vedené Saúdskou Arábií ve válce v Jemenu.

V posledních měsících se nicméně diplomatické vztahy mezi Libanonem a arabskými státy Perského zálivu zlepšují.

Francie se jako bývalá koloniální mocnost v Libanonu zapojila do snah o řešení eskalující socioekonomické krize v Libanonu. Toto úsilí však bylo zpochybněno skutečností, že každodenní život v Libanonu řídí Íránem podporovaný Hizballáh. V březnu se saúdskoarabský ministr zahraničí princ Faisal bin Farhan Al Saud a francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dohodli na vytvoření společného mechanismu, jehož cílem je pomáhat Libanoncům přímo a obejít libanonské státní instituce kontrolované Hizballáhem. Není však jasné, jak bude toto úsilí fungovat ve skutečnosti.

20.04.2022 06:04 Daniel Žingor136Zdroj: All Israel news

Klíčová slova