Praha Jeruzalém

Návrat na Chrámovou horu nabídl 10 000 šekelů každému, kdo v předvečer Pesachu úspěšně obětuje beránka.

Autor: David Hellerman, World Israel News, 13. dubna 2022.

Hamás a další teroristické skupiny v Gaze pohrozily násilím, pokud jedna židovská skupina uskuteční plán obětovat v pátek, v předvečer svátku Pesach, na Chrámové hoře.

Hnutí Návrat na Chrámovou horu, které chce, aby Izrael získal zpět plnou kontrolu nad Chrámovou horou, zveřejnilo na Facebooku finanční odměnu 10 000 šekelů pro každého, kdo v tento den úspěšně obětuje beránka.

Policie již několik let odmítá vydávat povolení k obětování ze strany hnutí Návrat na horu. Je to poprvé, co organizace nabízí pobídky. Rafael Morris, vedoucí hnutí Návrat na horu, má od úřadů zakázán vstup do Starého města.

Skupina také nabídla 800 šekelů každému, kdo přijde s jehnětem a 400 šekelů každému Židovi, který se na Chrámovou horu prostě dostaví, i když bude zatčen.

Ofir Gendelman, mluvčí premiéra Naftaliho Bennetta, na Twitteru v arabštině napsal: „Tvrzení, že na Haram aš-Šarífu mají Židé v úmyslu zabíjet oběti, jsou zcela nepravdivá a byla propagována palestinskými teroristickými organizacemi a dalšími subjekty s cílem podněcovat násilí.“

Výzvu k obětování odsoudilo Jordánsko, Palestinská samospráva a Hamás.

„Zdůrazňujeme, že to představuje nebezpečnou eskalaci, která překračuje všechny červené linie, neboť jde o přímý útok na víru a city našeho lidu a našeho národa během tohoto svatého měsíce,“ pohrozil Hamás.

V dobách židovských chrámů se Židé v předvečer svátku Pesach sdružovali do skupin, aby obětovali beránka, který se snědl během nočního sederu.

Izraelská bezpečnost je ve zvýšené pohotovosti, protože muslimský měsíc Ramadán, Pesach a Velikonoce se letos překrývají.

14.04.2022 05:19 Daniel Žingor141Zdroj: World Israel News