Praha Jeruzalém

„Sledujeme, jak se před našima očima odvíjí historie, a vidíme, kam až může lidstvo dojít,“ řekl izraelský prezident Isaac Herzog.

Od: TPS, 11. dubna 2022

Prezident Isaac Herzog hovořil v neděli večer prostřednictvím videospojení s izraelským astronautem Eytanem Stibbem, který o víkendu dorazil na Mezinárodní vesmírnou stanici v rámci mise Rakia.

Mise Rakia vynesla Stibbeho na Mezinárodní vesmírnou stanici jako člena posádky Ax-1. Mezinárodní misi iniciovala a vedla společnost Axiom Space, americký soukromě financovaný výrobce letecké techniky a společnost poskytující služby v oblasti orbitálních letů do vesmíru se sídlem v texaském Houstonu.

Stibbe, jeden z průkopníků soukromého kosmického průmyslu, který si cestu zaplatil, bude během 200 hodin pobytu ve vesmíru provádět vědecké a technologické experimenty, vytvářet vzdělávací obsah pro izraelské školáky v hebrejštině a vystavovat a tvořit izraelské umění ve vesmíru.

Herzog prohlásil, že „v těchto těžkých časech na zemi je tento projekt, vzrušující start a zkušenost, kterou sleduje celý Izrael, světlým bodem na obloze. Jsou to okamžiky, které nás naplňují inspirací a vzrušením.“

„Jistě ve dnech, kdy jsme zde v Tel Avivu viděli tolik bodů temnoty a bolesti, je to také příležitost utěšit pozůstalé rodiny, vyjádřit naši bolest a říci, život pokračuje plnou silou. Nepoddáváme se teroru ani ničemu jinému. Nic nemůže zpochybnit naši existenci zde ani naše odhodlání,“ prohlásil.

„Díváme se na oblohu a víme, že tam nahoře je zástupce Státu Izrael, zástupce lidstva a také zástupce našeho národa, židovského národa. A tento zástupce pracuje na Mezinárodní vesmírné stanici, čte hebrejskou poezii, provádí desítky fascinujících experimentů, o kterých ještě budeme diskutovat – to je mimořádně důležitá událost,“ řekl Stibbe.

Modlitba za Stát Izrael

Během rozhovoru Stibbe Herzoga překvapil a ukázal mu výtisk Modlitby za stát Izrael, který mu prezident před odletem předal.

Herzog a Stibbe poté hovořili se studenty, kteří se účastní různých vesmírných a vědeckých iniciativ.

„Sledujeme, jak se nám před očima odvíjí historie, a vidíme, kam až může lidstvo dojít,“ řekl Herzog. „Je fascinující vidět moc člověka a jeho sílu, velkou i malou. To je na přírodě a lidstvu to nejskvělejší.“

Stibbe poznamenal, že „je to poprvé, co jsme na Mezinárodní vesmírné stanici s izraelskou vlajkou. Je to velmi dojemné. Je tu se mnou nádherná modlitba, Modlitba za stát Izrael, kterou složil prezidentův dědeček.“

Svěřil se, že trvá asi dva dny, než si člověk zvykne na jiný přísun tekutin, na pocit hladu a žízně, který je velmi odlišný od toho na Zemi.

„Je to opravdu vzrušující a byl jsem šťastný, že vás vidím! Jsem si jistý, že po mém brzkém návratu na Zemi budeme mít mnoho společných zážitků,“ dodal.

Šestašedesátiletý Stibbe je plukovníkem IAF, který sloužil 43 let a účastnil se desítek operací. Je považován za druhého izraelského astronauta.

První izraelský astronaut Ilan Ramon odstartoval do vesmíru v roce 2003, ale při své cestě zpět na Zemi zahynul, když se raketoplán Columbia rozpadl při návratu do atmosféry v důsledku poškození kosmické lodi.

13.04.2022 05:37 Daniel Žingor190Zdroj: United with Israel

Klíčová slova