Praha Jeruzalém

Dva chasidé byli postřeleni a středně těžce zraněni, když se snažili dostat k Josefově hrobce. Střelci utekli.

Od: Israel National News 11.4.22 5:35

Dva chasidé byli v noci na neděli postřeleni v Šekemu (Nábulus), když se snažili přiblížit k Josefově hrobce, která byla předchozí noc poničena vandaly. Oba tvrdili, že se do areálu chystali, aby opravili škody způsobené vandalismem.

Byli postřeleni do kolena a do ruky a jsou ve středně těžkém stavu. Byli ošetřeni na místě a evakuováni do Beilinsonovy nemocnice v Petah Tikvě. Teroristé, kteří je postřelili, z místa činu utekli. IDF incident vyšetřuje.

V noci na sobotu asi stovka palestinských arabských výtržníků vnikla do Josefova hrobu, rozbila náhrobek označující hrob biblické postavy a založila na místě několik požárů.

Arabští výtržníci již dříve v roce 2015 způsobili na místě rozsáhlé žhářské škody, načež Regionální rada Samaří vyslala vlastní týmy, aby svaté místo obnovily a zrenovovaly.

Ministr obrany Benny Gantz vandalský čin odsoudil: „Vandalismus na Josefově hrobce je závažnou událostí a vážným porušením svobody vyznání na jednom z nejsvatějších míst pro každého Žida. Narušuje city celého židovského národa, zvláště když k němu dochází během muslimského svatého měsíce.“

„Stát Izrael podnikne kroky, aby zajistil, že místo bude obnoveno a rychle uvedeno do původního stavu. Kromě toho přijmeme veškerá nezbytná opatření, abychom podobným incidentům zabránili,“ dodal.

„Dnes ráno jsem předal Palestinské samosprávě důrazný vzkaz, v němž požaduji okamžité posílení jejich úředníků na místě a rozhodný zásah proti výtržníkům a teroristům, kteří poškozují stabilitu a bezpečnost na svatých místech,“ uzavřel ministr obrany.

Vandalismus odsoudil na začátku týdenního zasedání vlády také premiér Naftali Bennett.

„Palestinci v noci vandalsky poničili Josefovu hrobku. Desítky palestinských výtržníků ve zběsilém ničení prostě poničily svaté místo pro nás, Židy. Rozbili náhrobek nad hrobkou a zapálili místnosti v komplexu. Viděl jsem šokující záběry,“ řekl.

„Takový útok na pro nás svaté místo v předvečer svátku Pesach nebudeme tolerovat a na výtržníky dojedeme. Samozřejmě se postaráme o obnovu toho, co bylo zničeno, tak jako vždy,“ uzavřel premiér.

11.04.2022 05:33 Daniel Žingor170Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News