Praha Jeruzalém

Jeden z teroristů, kteří se podíleli na útoku v Hadeře, byl kvůli svým extremistickým názorům vyloučen z vězeňského křídla Fatahu. Šin Bet přiznává: Tomuto útoku jsme měli zabránit.

Od: Israel National News 29.3.22 00:05

Policie nadále vyšetřuje míru zapojení rodinných příslušníků teroristů napojených na Islámský stát, kteří provedli nedělní smrtící teroristický útok v Hadeře.

Zpravodajský kanál Channel 12 News v pondělí večer informoval, že dva teroristé přijeli do Hadery pomocí Mazdy patřící jednomu z pěti členů rodiny, kteří byli zatčeni pro podezření z účasti na útoku.

Při prohlídce tohoto vozidla byly nalezeny neprůstřelné vesty, maskovací sítě, svítilny a dalekohledy.

Vyšetřovatelé se domnívají, že teroristé měli v úmyslu provést masové vraždy a byli připraveni na dlouhou konfrontaci s bezpečnostními složkami. Pouze odhodlaná a rychlá reakce tajné jednotky, která se náhodou nacházela v oblasti, zabránila masakru, který plánovali. Na místě útoku bylo vypáleno celkem asi 60 kulek, většinu z nich vypálili oba teroristé.

Teroristé jsou členy buňky ISIS, kterou se obranným složkám nepodařilo včas identifikovat, přestože teroristé byli Izraelské bezpečnostní agentuře (Šin Bet) známi, stejně jako desítky dalších izraelských Arabů, kteří tuto vražednou teroristickou organizaci podporují. Přestože oba teroristé byli pro útok vybaveni mnoha zbraněmi, a dokonce nahráli video, na kterém se před samotnou operací zdokumentovali – Šin Bet nedostala o útoku varování a nyní uznává, že tato buňka měla být dopadena dříve.

V reportáži Channel 12 se dále uvádí, že jako varování pro obranný establishment měl sloužit incident z doby, kdy si jeden z teroristů, Ayman Agbaria, odpykával trest ve vězení. V roce 2017 bylo v Izraeli 87 vězňů ISIS. V rámci řešení fenoménu připojení izraelských Arabů k ISIS zavedla Izraelská vězeňská služba (IPS) praxi rehabilitace či „neutralizace“ těchto aktivistů prostřednictvím speciální převýchovy, kterou podstupují během výkonu trestu ve vězeňských odděleních pro teroristy napojené na Fatah.

Agbaria byl zatčen v Turecku poté, co se pokusil překročit hranice do Sýrie, aby se připojil k ISIS. V roce 2016 přicestoval do Izraele a začal si odpykávat trest ve věznici Gilboa, v Křídle 2, která je spojeno s vězni Fatahu. V té době vězni Fatahu poznali, že je mnohem extrémnější osobou než ostatní vězni ISIS. Začali ho bít a trestat a v jednu chvíli byl z křídla vyloučen a přemístěn do křídla vězňů Hamásu – kde si dále odpykával trest.

31.03.2022 06:39 Daniel Žingor169Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News