Praha Jeruzalém

Podle neziskové organizace OSN je Izrael devátou nejšťastnější zemí na světě.

Autor: Caleb Guedes-Reed, JTA, 19.03.22 18:54

Izrael je devátou nejšťastnější zemí na světě, uvádí zpráva World Happiness Report, projektu sítě OSN pro řešení udržitelného rozvoje.

Izrael se v posledních letech v žebříčku pomalu posouvá vzhůru, ze 14. místa v roce 2020 na 11. místo v roce 2021. Zpráva, která letos slaví 10. výročí, uvádí, že do žebříčku započítává HDP dané země, sociální podporu, průměrnou délku života, „svobodu rozhodování v životě“, štědrost občanů a vnímání korupce.

OSN je známá jako tvrdý kritik Izraele, který neustále odsuzuje a přijímá proti němu více kritických rezolucí než proti kterémukoli jinému státu. Její síť pro řešení udržitelného rozvoje byla založena v roce 2012 s cílem prosazovat cíle OSN v oblasti udržitelnosti, boje proti chudobě a průmyslu po celém světě.

Zpráva uvádí, že při sestavování žebříčku hrála roli také reakce jednotlivých zemí na COVID-19. Izrael byl jednou z prvních zemí, která úspěšně očkovala velké procento své populace.

„Úmrtí na COVID-19 v letech 2020 a 2021 byla výrazně nižší v těch zemích, kde je vyšší důvěra ve veřejné instituce a kde je nižší nerovnost,“ uvádí se ve zprávě.

Severské země se jako obvykle udržely na předních místech žebříčku, přičemž Finsko se umístilo jako nejšťastnější země světa již pátý rok po sobě. Na prvních čtyřech místech se umístily Dánsko, Island a Švýcarsko a před Izraelem se umístily také Nizozemsko, Lucembursko, Švédsko a Norsko.

20.03.2022 06:26 Daniel Žingor127Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova