Praha Jeruzalém

Američtí představitelé tvrdí, že Moskva verbuje Syřany zkušené v boji ve městech, aby bojovali na Ukrajině.

Od: Israel National News 7.3.22 4:08

Moskva verbuje Syřany zkušené v boji ve městech, aby bojovali na Ukrajině, protože ruská invaze se chystá rozšířit hlouběji do měst, uvedli američtí představitelé v neděli pro Wall Street Journal.

Z amerického hodnocení vyplývá, že Rusko, které od roku 2015 operuje uvnitř Sýrie, v posledních dnech verbuje bojovníky odtud v naději, že jejich zkušenosti v městském boji pomohou dobýt Kyjev a zasadit zničující úder ukrajinské vládě, uvedli čtyři američtí představitelé citovaní ve zprávě.

Tento krok ukazuje na možnou eskalaci bojů na Ukrajině, uvedli experti pro Wall Street Journal.

Není jasné, kolik bojovníků bylo identifikováno, ale podle jednoho z těchto představitelů jsou někteří z nich již v Rusku a připravují se na vstup do konfliktu.

Tito představitelé odmítli upřesnit, co dalšího je o nasazení syrských bojovníků na Ukrajině známo, jaký je jeho stav nebo přesný rozsah.

Podle publikace se sídlem v syrském Deir Ezzoru nabídlo Rusko dobrovolníkům z této země 200 až 300 dolarů, „aby odjeli na Ukrajinu a působili tam jako strážci“ po dobu šesti měsíců.

Moskva vstoupila do syrské občanské války koncem roku 2015 a poskytla mimo jiné leteckou podporu armádě syrského prezidenta Bašára Asada.

Zatímco Rusko tvrdilo, že jeho nálety jsou zaměřeny pouze na džihádistickou skupinu Islámský stát (ISIS), západní představitelé uvedli, že údery byly zaměřeny také na Západem podporované „umírněné“ povstalecké skupiny, které Asad považuje za „teroristy“.

Rusko rovněž poskytlo Sýrii pokročilý protiletadlový systém S-300, který odpaluje rakety z nákladních automobilů a je určen k sestřelování vojenských letadel a balistických raket krátkého a středního doletu.

07.03.2022 05:38 Daniel Žingor137Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova