Praha Jeruzalém

Izraelský velvyslanec v USA: Na Valném shromáždění OSN vyjádříme svůj postoj na podporu Ukrajiny.

Autor: Elad Benari 2.3.22 4:42

Izraelský velvyslanec v USA Michael Herzog v úterý zopakoval, že Izrael podporuje suverenitu Ukrajiny.

„Jak zopakoval ministr zahraničí Jair Lapid a jak jsme to vyjádřili našim americkým přátelům: Izrael věří v dodržování mezinárodního řádu a nepopiratelně podporuje Ukrajinu, její suverenitu a územní celistvost,“ napsal Herzog.

„Tento postoj vyjádříme na Valném shromáždění OSN, když budeme spolupodporovat a hlasovat pro rezoluci odsuzující ruský útok na Ukrajinu,“ zdůraznil.

Herzog vysvětlil: „I když je náš morální postoj jasný, snažíme se ho prosazovat tak, aby byla zachována svoboda našich operací proti Íránu v regionu, což je v zájmu všech.“

„Izrael se snaží napomoci pokroku v diplomatickém řešení na Ukrajině a za tímto účelem nabídl své služby. Posíláme také bezprecedentní množství humanitární pomoci v celkové výši 100 tun. Považujeme to za naši morální, historickou a etickou povinnost a zvažujeme další způsoby podpory ukrajinského lidu,“ uzavřel.

Herzogovy komentáře přicházejí před hlasováním Valného shromáždění OSN o odsouzení Ruska kvůli jeho invazi na Ukrajinu.

Ministr zahraničí Jair Lapid v pondělí přislíbil, že Izrael podpoří rezoluci OSN proti ruské invazi, a přislíbil izraelskou podporu této zemi a označil ji za izraelskou „povinnost“.

Lapidovo prohlášení bylo prvním případem, kdy se Izrael veřejně zavázal podpořit rezoluci OSN proti ruské invazi.

Předtím se Izrael vyhýbal přímé kritice Ruska nebo odsouzení invaze, i když vyjádřil podporu svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny.

V neděli Axios informoval, že velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas Greenfieldová protestovala u izraelského velvyslance Gilada Erdana kvůli tomu, že se Izrael odmítl připojit k 87 zemím a podpořit v Radě bezpečnosti OSN rezoluci, která pod vedením USA odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu.

02.03.2022 04:56 Daniel Žingor104Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova