Praha Jeruzalém

Ruský prezident oznamuje „vojenskou operaci“ v Donbasu. „Střety byly nevyhnutelné“.

Od: Israel National News 24.2.22 5:00

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu večer v televizním projevu oznámil „vojenskou operaci“ v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny.

Putin ve svém vystoupení zdůraznil, že „nemáme v úmyslu dobýt Ukrajinu“ a dodal, že střety mezi armádou jeho země a ukrajinskými silami byly nevyhnutelné.

Uvedl, že operace je zaměřena na „demilitarizaci a denacifikaci“ Ukrajiny a má „chránit lidi“.

Podle ruského prezidenta „okolnosti vyžadují rozhodné kroky ze strany Ruska“.

Krátce po Putinově projevu reportér CNN v Kyjevě oznámil, že v ukrajinském hlavním městě bylo slyšet několik výbuchů. Výbuchy byly údajně slyšet také v Charkově, druhém největším městě Ukrajiny.

Putinovo prohlášení přišlo v době, kdy se Rada bezpečnosti OSN sešla k jednání o krizi na Ukrajině na základě výzvy ukrajinského ministra zahraničí k uspořádání diskuse o této otázce. Ve skutečnosti jen několik minut před tím, než Putin oznámil zahájení operace, vyzval generální tajemník OSN Antonio Guterres ruského prezidenta, aby stáhl své vojáky z Ukrajiny.

Americký prezident Joe Biden odsoudil Putinovo jednání a prohlásil: „Modlitby celého světa jsou dnes večer s lidem Ukrajiny, který trpí nevyprovokovaným a neoprávněným útokem ruských vojenských sil. Prezident Putin se rozhodl pro promyšlenou válku, která přinese katastrofální ztráty na životech a lidské utrpení. Za smrt a zkázu, kterou tento útok přinese, je odpovědné pouze Rusko a Spojené státy a jejich spojenci a partneři budou reagovat jednotně a rozhodně. Svět požene Rusko k odpovědnosti.“

„Dnes večer budu situaci sledovat z Bílého domu a můj tým pro národní bezpečnost mě bude i nadále pravidelně informovat. Zítra ráno se setkám se svými protějšky z G7 a poté promluvím k americkému lidu, abych oznámil další důsledky, které Spojené státy a naši spojenci a partneři vyvodí vůči Rusku za tento zbytečný akt agrese proti Ukrajině a světovému míru a bezpečnosti. Budeme rovněž koordinovat své kroky s našimi spojenci v NATO, abychom zajistili silnou a jednotnou reakci, která odvrátí jakoukoli agresi proti Alianci. Dnes večer se s Jill modlíme za statečný a hrdý ukrajinský lid,“ dodal Biden.

Několik hodin před tímto oznámením řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken proNBC News, že ruské síly by se mohly zapojit do plné invaze na Ukrajinu ještě před koncem noci.

Na otázku tazatele Lestera Holta, zda má důvod se domnívat, že se ruské síly zapojí do „něčeho podobného plné invazi na Ukrajinu“ ještě před koncem noci, Blinken odpověděl: „Mám.“

„Rusko žel umístilo své síly v posledním bodě pohotovosti přes hranice Ukrajiny na sever, na východ a na jih. Zdá se, že vše je připraveno k tomu, aby se Rusko zapojilo do velké agrese proti Ukrajině,“ dodal.

Komentáře ministra zahraničí přišly několik hodin poté, co Kreml oznámil, že vůdci povstalců na východě Ukrajiny požádali Rusko o vojenskou pomoc, aby pomohli odrazit ukrajinskou „agresi“.

Ukrajinský parlament mezitím ve středu schválil 30denní výjimečný stav v souvislosti s ruským vojenským vpádem do východní části země.

Výjimečný stav umožňuje úřadům omezit pohyb, blokovat shromáždění a zakázat politické strany a organizace „v zájmu národní bezpečnosti a veřejného pořádku“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu večer prohlásil, že Putin jeho výzvu nepřijme.

V emotivním projevu k národu Zelenskyj odmítl tvrzení Moskvy, že jeho země představuje pro Rusko hrozbu, a vyjádřil politování nad tím, že ruská invaze by stála desetitisíce životů.

„Ukrajinský lid a ukrajinská vláda chtějí mír,“ řekl v ruštině, ale varoval, že pokud bude národ napaden, „budeme se bránit“.

24.02.2022 06:12 Daniel Žingor224Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova