Praha Jeruzalém

Izrael oficiálně oznámil, že nebude spolupracovat s Radou OSN pro lidská práva při vyšetřování údajného zneužívání palestinských Arabů.

Autor: Elad Benari 18.2.22 5:49

Izrael ve čtvrtek formálně oznámil, že nebude spolupracovat se zvláštní komisí, kterou vytvořila Rada OSN pro lidská práva za účelem vyšetřování údajného zneužívání palestinských Arabů, informovala agentura Associated Press.

Rozhodnutí bylo sděleno v ostrém dopise šéfce komise Navi Pillayové, který podepsal Meirav Eilon Šahar, izraelský velvyslanec při OSN a mezinárodních organizacích v Ženevě.

„Mé zemi je zřejmé, stejně jako by to mělo být zřejmé každému spravedlivě smýšlejícímu pozorovateli, že jednoduše není důvod se domnívat, že se Izraeli dostane rozumného, spravedlivého a nediskriminačního zacházení ze strany Rady nebo této vyšetřovací komise,“ uvádí se v dopise.

„Tato vyšetřovací komise bude jistě další politováníhodnou kapitolou v úsilí o démonizaci Státu Izrael,“ napsal v dopise Eilon Šahar.

V dopise si vzal Pillayovou osobně na mušku a upozornil, že podpořila „hanebnou pomluvu“, která označuje Izrael za stát apartheidu a podpořila hnutí za bojkot Izraele.

Letos v červenci předseda Rady OSN pro lidská práva oznámil, že Pillayová bude předsedat komisi, která bude vyšetřovat to, co bylo označeno za „systematické“ zneužívání údajně páchané v Izraeli a na územích Palestinské samosprávy během nedávných násilností mezi Hamásem a Izraelem loni v květnu.

Pillayová má za sebou řadu protiizraelských prohlášení. V roce 2014 odsoudila Izrael za to, že se „zaměřil“ na školy a nemocnice spravované OSN v Gaze, přičemž nezmínila, že tři školy spravované OSN v Gaze byly využívány jako sklady raket, což je hrubé porušení mezinárodního práva, které jasně spadá do kategorie válečných zločinů.

Několik týdnů předtím zahájila Pillayová mimořádnou debatu OSN o Gaze prohlášením, že existuje „velká pravděpodobnost“, že Izrael v Gaze porušuje právo, což by mohlo znamenat válečné zločiny.

Uvedla, že zabíjení civilistů v Gaze, zejména dětí, vyvolává obavy ohledně izraelské opatrnosti a dodržování proporcionality.

Rada OSN pro lidská práva je známá svou dlouhodobou zaujatostí vůči Izraeli. Bývalý americký prezident Donald Trump se kvůli tomu v roce 2018 z UNHRC stáhl.

Bidenova administrativa se však počátkem tohoto roku do organizace vrátila, i když uznala její „nepřiměřené zaměření“ na Izrael.

18.02.2022 06:28 Daniel Žingor137Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova