Praha Jeruzalém

Izraelské vládní agentury spolupracují na zastavení toku peněz do teroristických a zločineckých skupin.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 16. února 2022

Pod vedením izraelské agentury pro boj proti financování terorismu se úřadům podařilo zabavit 103 milionů šekelů (přes 30 milionů dolarů) určených pro teroristickou organizaci Hamás v pásmu Gazy, informoval ve středu deník The Jerusalem Post.

Sagi Volkovitz z izraelského Národního úřadu pro boj proti financování terorismu (NBCTF) při ministerstvu obrany oznámil tento úspěch na úterní konferenci u příležitosti 20. výročí založení izraelského Úřadu pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu (IMPA).

IMPA, v jehož čele stojí odbornice na finanční kriminalitu Šlomit Wagmanová, spadá pod ministerstvo spravedlnosti. Úřad spolupracuje s policejní protiteroristickou jednotkou, Mosadem a Shin Bet, jakož i s daňovými a celními úřady, aby se pokusil vyčerpat přísun peněz, s nimiž teroristé počítají a které jim umožňují veškeré jejich aktivity.

Úzká spolupráce probíhá také mezi Wagmanové týmem vyšetřovatelů a speciálními týmy soudů a státních zastupitelství, které byly vyškoleny a zřízeny před třemi lety speciálně pro řešení závažných hospodářských deliktů, včetně trestné činnosti v oblasti digitálních měn a organizovaných mafií, jakož i financování terorismu.

V obsáhlém rozhovoru o činnosti IMPA, který poskytal minulý týden, Wagmanová řekla deníku The Jerusalem Post: „Zabavujeme finanční prostředky nebo prořezáváme slamníky, abychom se dostali ke skutečným aktivům; dostáváme se do jádra sítě a k profesionálním pračkám na peníze, které pomáhají teroristickým a zločineckým organizacím.“

Na rozdíl od zločineckých organizací, které podvodně přeměňují zločinně získané zisky na příjmy z legálních zdrojů – což je definice praní špinavých peněz – teroristé často oklamou poctivé lidi, aby jim poskytli peníze, uvedla Wagmanová. Myslí si, že přispívají na charitativní organizace, nebo platí za skutečné zboží, které ve skutečnosti dostávají, zatímco dary nebo platby místo toho putují k teroristům.

„Nejdeme tedy po zdrojích financování, ale po jejich destinacích,“ řekla.

IMPA mezi svými sofistikovanými high-tech nástroji využívá umělou inteligenci, pokročilé algoritmy a strojové učení, aby našla vzorce a vazby mezi různorodými jednotlivci, skupinami a společnostmi, které mohou být rozprostřeny v několika zemích, natož městech.

„Někdy je zapotřebí taková úroveň sofistikované technologie, aby bylo možné najít spojení, která umožní najít triky teroristů nebo gangů, jak ukrýt své finanční prostředky, ale vždy zanechají stopu,“ řekla Wagmanová.

„I ten nejlepší zločinec dělá chyby – i když pracuje s hotovostí. Peníze mají pach a zanechávají finanční ekvivalent fyzických stop.“

18.02.2022 06:09 Daniel Žingor118Zdroj: World Israel News