Praha Jeruzalém

Podle místních zdrojů se Hamás snažil naverbovat Filipínce ochotné provést teroristické útoky proti izraelským turistům.

Od: World Israel News, 15. února 2022

Podle nové zprávy zveřejněné v úterý zmařila policie spiknutí Hamásu, jehož cílem bylo usadit se na Filipínách a zaútočit na izraelské občany vzdálené 9000 kilometrů.

Místní deník Philippine Daily Inquirer uvedl, že filipínská národní policie (PNP) odhalila důmyslný plán teroristické skupiny z Gazy naverbovat Filipínce za účelem provedení teroristických útoků proti izraelským turistům.

„Náš filipínský zdroj identifikoval operativce Hamásu jako ‚Bašíra‘, který se údajně pokoušel na Filipínách uchytit s příslibem finanční podpory některým místním hrozivým skupinám, včetně militantních extremistů s vazbami na mezinárodní teroristické organizace,“ uvedl policejní brigádní generál Neil Alinsangan ve zpravodajské zprávě, kterou citoval list.

Alinsangan identifikoval Bašírovu skutečnou identitu jako Faresa Al Šikliho, vedoucího sekce zahraničních styků Hamásu. V současné době se na něj vztahuje červený kód Interpolu za „logistickou podporu terorismu“.

PNP uvedla, že Filipínec naverbovaný Al Šiklim se s ním údajně v letech 2016 až 2018 mnohokrát setkal v Malajsii.

Na těchto cestách Al Šiklí údajně poskytl filipínskému státnímu příslušníkovi výcvik ve výrobě bomb a oba diskutovali o pěstování vazeb s místními islámskými povstaleckými skupinami, „které budou využity k zabíjení Židů přítomných v zemi, pořádání shromáždění na vybraných ambasádách a šíření video propagandy výměnou za finanční podporu“.

Jižní ostrov Mindanao, na němž převažují muslimové, je dlouhodobě ohniskem teroristických aktivit, ačkoli není známo, zda dvojice vyhledávala kontakty nacházející se v tomto regionu.

„Je to důrazné varování všem teroristickým skupinám, které plánují provádět nábor a podobné aktivity v naší zemi. Máme způsob, jak vás rozpoznat a nemůžete zde uskutečňovat své plány,“ řekl Alinsangan.

Filipínský velvyslanec v Izraeli Macairog S. Alberto řekl listu Philippine Daily Inquirer, že odhalení spiknutí ze strany PNP je součástí „pokračujícího společného úsilí Filipín a Izraele v boji proti terorismu“, což podtrhuje silné bezpečnostní partnerství obou zemí.

Zpráva neuvádí žádné podrobnosti o zatčení podezřelých osob.

17.02.2022 06:15 Daniel Žingor100Zdroj: World Israel News

Klíčová slova