Praha Jeruzalém

Rychle rostoucí inflace a komplikované vztahy s Ruskem si možná vynutily turecké tání.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 15. února 2022

Izraelští představitelé v úterý potvrdili, že prezident Isaac Herzog navštíví Turecko. Turecká média uvedla, že návštěva je naplánována na 9.-10. března.

Podle prohlášení Herzogova úřadu navštíví v nadcházejících dnech Izrael náměstek tureckého ministra zahraničí Sedat Onal a Ibrahim Kalin, vrchní poradce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby se na návštěvu připravili a jednali o vztazích mezi oběma zeměmi.

K rozmrazení izraelsko-tureckých vztahů dochází v době, kdy se Erdogan potýká s prudce rostoucí inflací a vedlejšími škodami způsobenými americkými sankcemi, které by měly být uvaleny na Rusko v případě vypuknutí války na Ukrajině.

Tureckou ekonomiku decimuje inflace, která podle oficiálních údajů dosahuje 48,69 %. Nezávislí odborníci však tvrdí, že skutečná inflace může dosahovat až 115 %. Vzhledem k tomu, že inflace snižuje hodnotu výplatních pásek, stávkují dělníci v mnoha podnicích za vyšší mzdy. Rozsáhlé finanční potíže oslabily Erdoganovu podporu veřejnosti.

Možné sankce proti prodeji ruského plynu do Evropy Turecko tvrdě zasáhnou. Plynovod Turkstream byl uveden do provozu v roce 2020 a dodal 34,8 miliardy metrů krychlových plynu pod Černým mořem do přijímací stanice poblíž turecké hranice s Bulharskem. Plynovod provozuje ruská státní energetická korporace Gazprom.

Pokud by na Ukrajině vypukla válka, USA by na Gazprom téměř jistě uvalily sankce.

Vazby mezi Ankarou a Moskvou jsou komplikované. Na jedné straně Turecko podporuje členství Ukrajiny v NATO. Na druhé straně Erdogan ztratil přízeň NATO tím, že pokračoval v nákupu protiraketového systému S-400 ruské výroby.

Spojení s Izraelem za účelem prodeje plynu do Evropy by snížilo Erdoganovu závislost na dovozu plynu z Ruska. Zároveň by to vrazilo klín mezi Izrael a jeho energetické partnery, Kypr a Řecko, které jsou rivaly Turecka. Izraelští představitelé jsou opatrní a zdůrazňují, že nebudou rozšiřovat vztahy s Tureckem na úkor svých středomořských spojenců.

Izraelsko-turecké vztahy se zhoršily v roce 2010 během aféry Mavi Marmara a přetrhly se v roce 2018, kdy Turecko vyhostilo izraelského velvyslance kvůli nepokojům na hranicích Gazy.

Od té doby Erdogan umožňuje operativcům Hamásu plánovat teroristické útoky v Judeji a Samaří z bezpečí turecké půdy. Turecko rovněž podkopává izraelskou svrchovanost ve východním Jeruzalémě tím, že financuje islámské instituce v hlavním městě.

Herzogova cesta bude první návštěvou na vysoké úrovni od návštěvy tehdejšího prezidenta Šimona Perese v Turecku v roce 2007.

Na tomto článku se podílela agentura Associated Press.

16.02.2022 06:16 Daniel Žingor96Zdroj: United with Israel

Klíčová slova