Praha Jeruzalém

Byť česká diplomacie odmítla nedávné vyjádření Amnesty International (AI), v němž lidskoprávní organizace nařkla Izrael z apartheidu vůči Palestincům, české „ne“ by mělo být rychlejší a výraznější. Soudí tak aspoň část zákonodárců napříč politickým spektrem.

Autor: Iveta Křížová, Lidové noviny 12.2.2022

„Američané, Němci či Britové napadli výroky o apartheidu okamžitě po zveřejnění dokumentu, české ministerstvo zahraničí čekalo s vyjádřením téměř pět dní. Nakonec se proti závěrům zprávy ohradil jen náměstek ministra,“ řekl serveru Lidovky.cz diplomatický zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

Černínský palác podle něj opět přilil olej do ohně ve sporu s jasně proizraelským prezidentem Milošem Zemanem, který právě kvůli jeho vlažnému vztahu k Izraeli nepatří mezi „fanoušky“ ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Zeman přitom s odsouzením AI nečekal a ihned po zveřejnění její zprávy napsal svému izraelskému protějšku dopis vyjadřující neochvějnou podporu.

„Česko by proti zprávě mělo vystoupit. Doufám, že to diplomacie udělá,“ řekl serveru Lidovky.cz šéf evropského výboru sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Praha by dle něj vzhledem k nadstandardním vztahům s Izraelem měla využít svého budoucího předsednictví v Radě EU ke zlepšení vztahů EU–Izrael.

Podle poslance Jaroslava Bžocha (ANO), stínového šéfa diplomacie, by se ministerstvo zahraničí mělo jasně ohradit, jako to udělaly některé další státy.

Oficiální stížnost nepřijde

Ovšem oslovení odborníci na bezpečnost a zahraniční politiku mají opačný názor. Dvousetstránková zpráva vinící Izrael z prosazování systému útlaku a nadvlády vůči Palestincům, „kdekoli, kde má kontrolu nad jejich právy“, si dle jejich mínění nezaslouží oficiální reakci. „Od doby, kdy představitelé AI srovnávali věznění členů al-Káidy na Guantánamu s gulagem, necítím osobně jakoukoli potřebu jejich zprávy a výroky komentovat. AI totiž již dávno není striktně lidskoprávní, jedná se naopak o organizaci výrazně politickou,“ řekl serveru Lidovky.cz Tomáš Pojar, poradce premiéra Petra Fialy pro bezpečnost a zahraničí, jenž byl velvyslancem v Izraeli.

V podobném duchu se pro Lidovky.cz vyjádřil i Petr Kolář, zahraničněpolitický poradce šéfa Senátu Miloše Vystrčila. „AI je nevládní organizace. Její zpráva není rezoluce OSN. ČR nemusí reagovat veřejně na její stanoviska. Dlouhodobá a trvalá podpora Izraele jakožto jediné skutečné demokracie na Blízkém východě ze strany ČR je všeobecně známá. Domnívám se, že by stačilo na úrovni MZV ujistit izraelského velvyslance, že na postoji ČR se nic nemění,“ zdůraznil.

S žádnou oficiální nótou nepřijde ani Poslanecká sněmovna, potvrdila serveru Lidovky.cz její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která sice připouští opodstatněnou kritiku Izraele, současnou zprávu AI ale považuje za velmi nevyváženou.

„Reakci na úrovni sněmovny neplánuji, protože zpráva neziskové organizace není relevantní mezinárodněprávní dokument. V programovém prohlášení (vlády) je však Izrael jmenován jako blízký spojenec ČR a tento postoj je pevný,“ uvedla pro Lidovky.cz.

Potvrdila zároveň, že se přihlásila ke členství v meziparlamentní skupině přátel Izraele. „Plánuji návštěvu Izraele v pozici předsedkyně sněmovny,“ doplnila.

O členství ve skupině přátel židovského státu je podle informací serveru Lidovky.cz enormní zájem, chce do ní asi třetina poslanců. Nechybí například šéf zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). Finální seskupení ale ještě není vytvořeno, stejně tak jako není zvolen předseda. Rozhodnout by se mělo v řádu několika dní.

„Podívejte se do učebnic“

Na adresu AI se ostře ohradili zástupci české židovské obce. Podle tajemníka Federace židovských obcí Tomáše Krause je zpráva AI pokusem o delegitimizaci Izraele jakožto židovského státu.

„Pokud se podíváme na to, proč k tomu dochází, dostáváme jasnou odpověď – buď finanční motivace, nebo iracionální nenávist vůči Židům, v tomto případě vůči jejich státu, tedy čirý antisemitismus,“ shrnul pro Lidovky.cz.

Michal Pacovský, prezident české pobočky Židovského národního fondu, zase vzkázal, že AI by se měla podívat na palestinské učebnice a pochopí, kde jsou kořeny problému.

To ostatně zdůraznila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS), podle níž je zpráva lidskoprávní neziskovky nehorázná. „Stát Izrael je jedinou fungující demokracií v regionu. Je neuvěřitelné, jak někdo může být tak slepý a ignorovat izraelskou realitu a historii,“ podotkla pro Lidovky.cz.

15.02.2022 06:30 Karel Sedláček178Zdroj: LIDOVKY.cz

Klíčová slova