Praha Jeruzalém

Bývalý jihoafrický nejvyšší soudce se omlouvá za komentáře, které učinil v roce 2020, když vyjádřil podporu Izraeli.

Bývalý jihoafrický nejvyšší soudce Mogoeng Mogoeng se ve čtvrtek omluvil za komentáře, které učinil v roce 2020, když přislíbil podporu Izraeli, uvedla AFP.

Mogoeng vyvolal pobouření v roce 2020, když na webináři řekl: „Nemohu jako křesťan dělat nic jiného než milovat a modlit se za Izrael, protože vím, že nenávist vůči Izraeli z mé strany a ze strany mého národa může na náš národ přitáhnout jen bezprecedentní kletby.“

Jihoafrická republika, dodal, „zavrhla (sama o sobě) úžasnou příležitost stát se hybatelem v izraelsko-palestinské situaci.

„Víme, co to znamená být ve sporu, národ ve válce sám se sebou,“ řekl.

O rok později bylo Mogoengovi nařízeno, aby se omluvil za své pochybení, kterého se dopustil tím, že se zapletl do politické kontroverze, „kritizoval a navrhoval změny oficiální politiky jihoafrické vlády vůči Izraeli“. Tehdy zopakoval, že ze svých komentářů neustoupí, a odvolal se proti rozhodnutí zemského výboru pro soudní chování týkající se jeho omluvy.

Dřívější rozhodnutí o nutnosti jeho omluvy bylo potvrzeno a následně Mogoeng ve čtvrtek v prohlášení uvedl: „Nyní jsem ze zákona nucen… se bezpodmínečně omluvit.“ Odvolací komise zjistila, že se zapojil do „mimosoudních aktivit“.

V Jižní Africe převládají protiizraelské nálady. Vláda často obviňuje Izrael z uplatňování politiky „apartheidu“ vůči palestinským Arabům.

V roce 2019 země oznámila plány na degradaci svého velvyslanectví v Tel Avivu.

O rok dříve Jihoafrická republika stáhla svého velvyslance v Izraeli na protest proti smrtícímu násilí na hranici mezi Izraelem a Gazou.

Rozhodnutí přišlo poté, co teroristická organizace Hamás vedla násilné a masové teroristické akce na protest proti inauguraci nového velvyslanectví Spojených států v Jeruzalémě. Hamás později otevřeně přiznal, že většina těch, kteří byli zabiti při těchto násilných nepokojích, byli členy této skupiny.

Před několika lety strana ANC navrhla nová pravidla týkající se dvojího občanství, která měla zabránit občanům Jihoafrické republiky ve vstupu do IDF.

Autor: Elad Benari, 4.2.2022

04.02.2022 19:47 Kristýna Kupková110Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News