Praha Jeruzalém

Vysoký představitel Bílého domu říká, že USA jsou od smrti vůdce ISIS v kontaktu se všemi svými partnery.

Autor: Elad Benari 4.2.22 4:14

Vysoce postavený představitel Bílého domu ve čtvrtek uvedl, že Spojené státy jsou v kontaktu se všemi svými partnery od chvíle, kdy se vůdce Islámského státu (ISIS) Abú Ibrahím al-Hašemí al-Kurajší odpálil během amerického útoku.

„Je to milník, že Hadži Abdulláh již nechodí po zemi,“ řekl představitel novinářům, přičemž použil přezdívku vůdce ISIS, jak citovala agentura Reuters.

Již dříve ve čtvrtek americký prezident Joe Biden prozradil, že americká armáda vůdce ISIS v Sýrii zneškodnila.

V prohlášení zveřejněném Bílým domem Biden uvedl: „Včera večer na můj pokyn americké vojenské síly na severozápadě Sýrie úspěšně podnikly protiteroristickou operaci, aby ochránily americký lid a naše spojence a učinily svět bezpečnějším.“

„Díky dovednostem a odvaze našich ozbrojených sil jsme z bojiště odstranili Abú Ibrahíma al-Hašíma al-Kurajšího – vůdce ISIS. Všichni Američané se z operace vrátili v pořádku,“ dodal.

Potvrzení přišlo několik hodin poté, co ze Sýrie přišly zprávy, že jednotky koalice vedené USA operující v Sýrii se vylodily v severozápadní Sýrii a pátraly po hledaných teroristech, což vyústilo ve střety.

Síly přistály poblíž táborů pro vysídlené osoby v Atmé a střety v oblasti trvaly dvě hodiny, po nichž byly „potvrzeny zprávy o mrtvých“.

USA před úiokem v Sýrii, při kterém byl zabit vůdce ISIS, informovaly Izrael, uvedl ve čtvrtek večer zdroj obeznámený se záležitostí.

Izraelští představitelé se k této záležitosti odmítli vyjádřit.

04.02.2022 06:27 Daniel Žingor140Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova